NOUTATE ÎN CODUL MUNCII – A apărut concediul de îngrijitor. Cine îl poate cere

Din acest final de lună avem oficial reglementat prin lege așa numitul concediu de îngrjitor. Este vorba despre acel concediu acordat pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Acest tip de concediu va avea o durată de cinci zile și se va acorda atunci cand un salariat are nevoie să îngrijească o rudă a sa grav bolnavă. Concediul la care face referire apare stipulat în Legea 283/2022, lege care definește concediul de îngrijitor ca fiind „concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave”.

„Îngrijitor este salariatul care oferă îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, se araă în respectiva lege.

Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare decât cele 5 zile. Cele 5 zile nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate: „Salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare”.

„Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului. Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic”, se precizează în lege.

Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu