NOUTATE – Programele Rabla pentru mașini se modifică. Ce vor să schimbe acum

Programele Rabla pentru mașini ar urma să se schimbe. Ministerul Mediului a publicat recent proiectul de ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 323/2020.

Din referatul de aprobare la acest proiect de ordin aflăm că „în vederea maximizării utilizării bugetului Programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul, se propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 70.000 Euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric. Prevederile Regulamentului 1407/2013 privind ajutoarele de minimis își încetează aplicabilitatea în luna iunie, anul curent. În acest context, se propune înlocuirea în cuprinsul ghidurilor a Regulamentului amintit, cu Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023, cel care îl înlocuiește oficial”.

„Pentru o mai bună promovare a instituției și a programelor, se propune aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare. În contextul OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, pentru respectarea prevederilor acesteia, se propune modificarea cuantumului ecotichetului.

Printre cele mai importante modificări propuse prin proiectul de ordin se regăsesc modificarea cuantumului ecotichetului, pentru respectarea OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, stabilirea valorii maxime de 70.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric, diminuare de la 75.000 Euro (TVA inclus), introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor, aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare sau actualizarea Regulamentului 1.407/2013 privind ajutoarele de minimis cu Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023”, arată Ministerul Mediului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu