O moneda rara cu efigia regelui Edward al VIII-lea, cumparata pentru 1 milion de lire sterline

O moneda rara din 1937 cu efigia regelui Edward al VIII-lea a fost achizitionata de un colectionar pentru suma de 1 milion de lire sterline, devenind cea mai scumpa moneda britanica achizitionata vreodata, transmite vineri Reuters, informeaza AGERPRES.

Aceasta moneda face parte dintr-o emisiune limitata de 6 monede batute de compania Royal Mint (compania de stat care bate monedele in Regatul Unit) in anul 1936, cand Edward a urcat pe tronul Marii Britanii si urmau sa fie batute in serie mare, pentru a fi introduse in circulatie, de la 1 ianuarie 1937.

Regele Edward al VIII-lea a abdicat insa in decembrie 1936, preferand sa se casatoreasca cu Wallis Simpson, o americanca divortata, iar monedele cu efigia sa nu au mai fost batute in serie pentru a fi introduse in circulatie. Astfel, aceste monede sunt extrem de rare in prezent si sunt foarte cautate de pasionatii de numismatica.

O alta caracteristica a acestei monede este ca il prezinta pe Edward al VIII-lea din profil, dinspre partea stanga, asa cum a solicitat monarhul care a incalcat astfel traditia ca efigia fiecarui nou monarh sa fie indreptata in directia opusa fata de predecesorul sau.

Moneda este un „sovereign” (suveran) – un tip de moneda din aur cu valoarea nominala de 1 lira sterlina. Turnata din aur de 22 de carate, ea este putin mai mica si mai usoara decat monedele moderne de 1 lira, masurand 22 de milimetri in diametru si cantarind 7,98 grame.

„Aceasta moneda este una dintre cele mai rare si mai ravnite monede de catre colectionari, asa ca nu este nicio surpriza ca a fost vanduta pentru o suma record”, a declarat Rebecca Morgan, reprezentanta a companiei Royal Mint ce a fost infiintata in urma cu peste 1 mileniu.

Dintre cele 6 astfel de monede, patru sunt expuse in muzee, iar doua se afla in proprietate privata. Existenta lor nici macar nu a fost cunoscuta de catre numismati pana in 1970, acestea nefiind incluse in colectiile muzeului Royal Mint din cauza sensibilitatii subiectului privind abdicarea lui Edward.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu