O reușită: Mii de participanți la Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului (FOTO)

Marți, 23 august 2022, pe locul unde se desfășoară Sâmbra Oilor de la Huta Certeze, a avut loc deschiderea oficială a reuniunii „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, un eveniment fără precedent de suflare și simțire românească.

Astfel, au fost implicați 1000 de tineri și peste 5000 de participanți prin directa implicare a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a preoților din toate protopopiatele sub coordonarea plină de devotament, suflet și dăruire a Arhid. Vlad Verdeș, inspector al Biroului pentru catehizarea tineretului.

”La momentul întâlnirii, fiecare delegaţie a prezentat un steag, care s-a unit în Steagul mare al Evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, și care a fost binecuvântat de Preasfințitul Părinte Iustin.

Deschiderea oficială a început cu o rugăciune de mulțumire rostită de PS Timotei Sătmăreanul, pelerinajul însuși fiind o adevărată rugăciune în călătorie către locul reuniunii și comuniunii Huta-Certeze, consacrat anului 2022, ca An Omagial „al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinilor” în Patriarhia Română, după care a urmat cuvântul de binecuvântare și de bun sosit al PS Iustin.

Invitații speciali ai acestei reuniuni au fost Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și domnul Mihai Neamțu care au vorbit celor prezenți despre frumusețea tinereții, despre Dumnezeu și despre alte multe alte provocări contemporane.

Preasfințitul Părinte Iustin i-a conferit preacucernicului părinte Ionel Miron, dirijorul și sufletul Corului de copii de la Irești, Ordinul „Crucea „Justinian Arhiepiscopul” pentru performanța la care au ajuns, pentru efortul și dragostea arătată și dovedita prin călătoria de din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei până la Huta Certeze; de asemenea, ei au susținut și un minunat concert impresionând pe cei prezenți.

După conferință, interpretarea Imnului și a susținerii concertului și conferirea distincției, a urmat regalul folcloric cu participarea mai multor interpreți de muzică populară din ţară: Corul de copii al Parohiei Ortodoxe Ireşti, din Vrancea, Bianca Angela Cionca, Maria Poptean, Gabriela Ardusătan, Marian Buzilă, Virginia Irimuş, Viorel Pop, Mihaela Iacob şi Flaviu Dan, Oana Bozga, Georgiana Marina, Paul Ananie, Maria Tripon, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Nicuşor Mureşan, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Pe lângă programul creștin, patriotic și cultural, a avut loc și un moment inedit, dar demn de cartea recordurilor. Astfel, un moment special al evenimentului a fost reprezentat de o pâine de mari dimensiuni, până la 200 de kilograme, țintită a fi un record mondial. Pâinea-gigant a fost pregătită de o echipă de profesioniști și coaptă într-un cuptor special, iar mai apoi adusă la fața locului într-o formă tradițională. Aceasta a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Delegația tinerilor sătmăreni a pornit spre eveniment duminică, 21 august. Deplasarea s-a făcut cu căruțele trase de cai (30 de căruțe), o călătorie cu adevărat tradițională de 150 km.

Tinerii maramureșeni au pornit luni, 22 august, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare pe traseul Coaş – Copalnic – Târgu Lăpuş – Botiza – Săliştea de Sus. De la Săliştea de Sus au pornit apoi pe traseul Mănăstirea Moisei – Valea Izei – Mănăstirea Bârsana – Sighetu Marmaţiei, cu sosire pe dealul Huta Certeze”, transmite Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu