OBLIGATORIU DE ANUL VIITOR – Locuri de parcare special amenajate pentru anumite categorii de persoane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii până la vârsta de 5 ani vor avea de anul viitor locuri de parcare special amenajate, dar vor avea și întâietate la casele de marcat în magazine, dar și la instituțiile publice. Este vorba despre LEGEA 280 din 18 octombrie 2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, publicată recent în Monitorul Oficial și care intră de anul viitor în vigoare, undeva din luna aprilie. Potrivit acesteia, femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

„În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică. Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”, se arată în legea amintită.

Nerespectarea acestei legi se pedepsește cu amendă care pleacă de la 200 de lei și poate ajunge 10.000 de lei, dacă nu sunt amenajate locuri de parcare speciale. Fapta nu constituie contravenție dacă este săvârșită de către angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor  se fac de către de către personalul de control cu atribuții în acest sens din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, precum și polițiștii locali. Sumele obținute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. dan

    Bunul simmt al rominului facea ca persoanele cu probleme (virstinice, insarcinate, cu copii in brate, cu handicap, etc.) sa fie respectate. Acum trebuie legiferat bunul simt? In ceea ce priveste parcarile, este o interferenta dura intre politete si dreptul de a parca. Vom vedea in curind locuri de parcare ocupate abuziv doar pe criteriul ca are un prunc in brate si ti-l cedeaza (locul, nu pruncul, ca acesta mai e de folos si maine) conta cost. Ma refer la tigani si nu va jenati sa spuneti ca ginditi la fel ca mine. In Baia Mare poate mai putin, dar in orasele mai mari veti constata in curind.
    Tiganii exploateaza cel mai eficient „democratia si drepturile omului care nu „munceste””.
    In Bucuresti ati aflat ca sint locuri de parcare „libere” dar daca nu cotizezi sa iti ia bolovanul din alveola un tigan, iti afli masina pe pana sau cu oglinda smulsa? De catre cine??? Nu se stie, dar noi stim.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole