Ordinul de protecţie, reglementat printr-o lege foarte greu de aplicat, în prezent. Cine spune asta

În primele zile ale lunii martie era promulgată Legea nr. 26 din 28.02.2024 privind ordinul de protecţie, act normativ care va contribui, în timp, la diminuarea faptelor de agresiune asupra persoanelor. Act normativ care, în practică, potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, va fi greu de aplicat, „cel puţin o vreme, având în vedere realitatea actuală de la nivelul Poliţiei Române, marcată de o lipsă cronică nu doar de personal, ci şi de logistică şi de fonduri financiare, acestea fiind insuficiente chiar şi pentru îndeplinirea actualelor sarcini şi misiuni date deja în competenţă până în prezent”.

„De exemplu, măsurile privind Ordinul de protecţie provizoriu (cap. II din lege), de care vor uza frecvent victimele, revin exclusiv în sarcina Poliţiei Române, ceea ce incumbă atribuţii suplimentare pentru poliţişti, şi aşa sufocaţi de atribuţiile în avalanşă primite în ultimii ani, în condiţiile unui deficit de personal, la nivel naţional, de circa 20%, aşa cum a recunoscut recent chiar şi ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, şi aplicarea reglementărilor privind Ordinul de protecţie pe care îl vor decide instanţele de judecată (cap. III din lege) va reveni, în concret, tot Poliţiei, care a primit sarcini exprese, prin noua lege, cum ar fi: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, montat şi supravegheat de poliţie; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute; implementarea Sistemul informatic de monitorizare electronică, conform Legii nr. 146/2021, pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se aplică măsura; obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie; verificări periodice şi/sau spontane, de către Poliţie, privind locul în care se află agresorul; obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuinţa comună şi multe alte sarcini.

O altă problemă: art. 28 din Legea 26/2024 prevede că sumele necesare pentru implementarea măsurilor privind Ordinului de protecţie se alocă cu această destinaţie prin legi bugetare anuale, iar pentru 2024 avem, deja, Legea bugetului în vigoare.

Sperăm ca măcar prevederea privind suplimentarea numărului de posturi necesare, la nivelul Poliţiei Române, să fie pusă în practică, prin HG, în termenul stipulat, de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii”, spun cei de la Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalul Contractual.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu