Piața imobiliară – Cu cât au crescut prețurile la apartamente

Datele furnizate de platforma imobiliară Storia.ro arată că vara a adus o scădere a interesului populației pentru cumpărarea de apartamente și case. Însă în creștere este interesul pentru închirierea de locuințe. În luna iunie a.c, prețul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 2% față de aceeași lună a anului anterior. Prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 3%. În Cluj Napoca, „prețul de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.488 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 5%”. Pentru apartamentele vechi, „prețul de cerere a fost de 2.398 de euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut”. La Oradea, prețul mediu de cerere pe metru pătrat a fost de 1508 euro.

„În prima lună de vară a anului, interesul pentru vânzarea de locuințe continuă să scadă pe piața din România, însă datele analizate scot în evidență și numeroase aspecte pozitive. Astfel, în iunie, numărul de afișări pentru anunțurile cu apartamente disponibile la vânzare a scăzut cu 8% comparativ cu luna mai, însă cu numai 3% comparativ cu iunie 2022. Pe baza acestor date, prima jumătate a anului arată o scădere a numărului de afișări cu aproape 16%.

Același trend se remarcă și pentru contactările directe realizate de persoanele interesate să cumpere apartamente. În acest caz, iunie a adus o scădere cu 9% comparativ cu luna anterioară și cu 7% față de iunie 2022, în timp ce la nivelul primei jumătăți a anului scăderea este de 22%. piața de închirieri continuă să crească, pe fondul decalajului în creștere între veniturile populației și dobânzile bancare pentru creditele ipotecare. Astfel, în cazul apartamentelor, numărul de vizualizări pentru anunțurile de închiriere a crescut în iunie cu 2,5% vs. mai 2023 și cu aproape 5% comparativ cu iunie 2022. La nivelul primelor șase luni ale anului, numărul de vizualizări este în scădere cu 3%, ceea ce simbolizează de fapt că primele luni ale anului au fost marcate de o scădere care a fost urmată imediat de o creștere pe măsură ce ne-am apropiat de sezonul cald”, arată Storia.ro.

Mai aflăm, tot din analiza celor mai sus amintiți, că „prețurile solicitate pentru chirii au crescut, în medie, cu 12%, față de iunie 2022.
În Cluj Napoca luna trecută prețurile medii solicitate au rămas constante cu cele din luna anterioară pentru apartamentele cu două camere, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+8%) și au scăzut în cazul garsonierelor (-3%)”.

În acest oraș o garsonieră se închiriază, în medie, cu 320 de euro, un apartament cu două camere cu 500 de euro, iar un apartament cu trei camere cu 650 de euro. La Oradea, „Prețurile medii solicitate au crescut cu 6% la apartamentele cu trei camere, dar au scăzut cu 3% în categoria garsonierelor, față de luna anterioară. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut cu 21% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 11% în categoria garsonierelor și cu 9% la apartamentele cu trei camere”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu