POLIȚIA ANIMALELOR – Care sunt problemele din Maramureș și ce sancțiuni s-au dat

În primele patru luni ale acestui an, polițiștii maraamureșeni din cadrul Poliției Animalelor au reușit să intervină la toate evenimentele în care au fost sesizate încălcări ale legislației în domeniul protecției animalelor și au reușit să identifice soluții la toate provocările cu care s-au confruntat. Într-un răspuns transmis Ziarmm.ro, IPJ Maramureș precizează că „în această perioadă la nivelul biroului au fost înregistrate 71 de sesizări (37 de petiții și 24 de sesizări din oficiu), iar cu ocazia verificărilor și controalelor efectuate, au fost aplicate 121 de sancțiuni contravenționale și au fost constatate 16 infracțiuni”.

„În perioada de referință la nivelul structurii au fost înregistrate 14 dosare penale, efectuându-se cercetări într-un total de 26 de dosare (12 din anul precedent), din care, sub supravegherea unităților de parchet competente, au fost soluționate 7. Cu privire la verificarea modului de deținere a animalelor trebuie menționat faptul că de cele mai multe ori acest aspect presupune accesul pe o proprietate, iar această activitate nu se poate realiza decât cu acordul proprietarului sau în baza unui mandat de percheziție. Astfel, în prima situație suntem la discreția proprietarului, iar cea de-a doua este necesară înregistrarea unui dosar penal (daca exista elemente de natura penală) și urmarea unor căi procedurale sub supravegherea parchetului competent.

Ne confruntăm zilnic cu astfel de cazuri și cu toate acestea în majoritatea situațiilor am reușit să identificăm soluții pentru finalizarea verificărilor și luarea măsurilor legale ce s-au impus. O situație care creează probleme în comunități și cu privire la care trebuie identificate soluții este reprezentată de gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit O.U.G. nr. 155/2001, toate administrațiile publice locale sunt responsabile de gestionarea exemplarelor canine fără stăpân, acestea având obligația de a înființa servicii de ecarisaj care să ridice animalele de pe spatiile publice și să le asigure spații de adăpostire.

La nivelul județului Maramureș funcționează în prezent doar două astfel de servicii (la Baia Mare și Sighetu Marmației), iar în urma verificărilor efectuate în teritoriu au fost aplicate sancțiuni contravenționale autorităților publice locale pe raza cărora au fost identificate probleme în gestionarea exemplarelor canine fără stăpân.
În perioada următoare lucrătorii biroului vor intensifica activitățile de verificare a autorităților publice locale care nu pun în aplicare normele legale în vigoare pe linia gestionării exemplarelor canine fără stăpân și activitățile de popularizare a obligațiilor ce revin tuturor deținătorilor de animale”,precizează IPJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu