POLUARE – Se cer controale are Registrului Auto Român în interiorul Băii Mari. Ce spune Poliția Rutieră

În ședința Colegiului Prefectural de azi, 28 februarie, s-a ridicat problema mașinilor care circulă prin Baia Mare și care scot un fum îngrozitor. S-a cerut autorităților competente efectuarea unor acțiuni de control pe străzile din municipiu, tocmai pentru a-i depista pe cei care circulă cu mașină neavând Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

„De fiecare dată când circul prin municipiul Baia Mare rămân de-a dreptul stupefiat de multitudinea de mașini care scot un fum îngrozitor. În acest sens consider că ar fi necesară o intensificare a eforturilor Poliției Rutiere, cu instituțiile abilitate, pentru a încerca să scoatem din trafic aceste mașini. Veți fi surprins de câte mașini circulă în interiorul Băii Mari care nu au acel ITP făcut, iar fumul pe care-l scot în oraș este îngrozitor. De regulă aceste controale cu cei de la Registrul Auto Român se fac la ieșirile din localități, dar în interiorul Băii Mari eu nu am văzut în ultimii 10 ani să se facă acest gen de controale”, a spus Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

Potrivit datelor furnizate de către IPJ Maramureș, anul trecut au fost retrase la nivel de județ un număr de 1028 de certificate de înmatriculare. Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a ținut să arate că problema aceasta nu ține neapărat de poliție: „Autoturismele care scot fum și poluează au mai mult de 10 ani vechime și ITP-ul ar trebui reînnoit în fiecare an. Problema, din punctul meu de vedere, este superficialitatea celor care dau aceste ITP-uri acestor gen de mașini. Și aici ar trebui făcute controale și văzut cum aceste stații ITP dau ITP-uri la mașinile acestea”.

„Poliția Rutieră poate opri orice mașină în trafic. Dacă din certificatul de înmatriculare rezultă că el a făcut ITP-ul conform și că are dreptul de conducere Poliția Română poate să aplice contravenții pe 195. Pentru partea de poluare competența este a Registrului Auto Român. Există un plan pe care îl stabilim la început de an. E o semnalare, încercăm să intervenim și pe partea aceasta, dar fără să afectăm traficul. Activitățile de acest gen se desfășoară la ieșirile sau la intrările din oraș ca să nu afectăm traficul, trafic care și așa este cum este, mai ales între anumite ore. Încercăm să prevenim intrarea în oraș a unui autovehicul de acest gen, care nu este în parametri”, a adăugat Constantin Ilea, șeful IPJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu