Populația conectată la sistemele de canalizare şi epurare a apelor uzate în 2022. Cum stă Maramureșul

Institutul Național de Statistică a făcut publice o serie de date valabile pentru anul 2022 privitoare la populația conectată la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate. Datele INS arată că populaţia conectată la sistemele de canalizare în anul 2022 a reprezentat 59,2% din populaţia rezidentă a României, respectiv populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a reprezentat 58,1% din populaţia rezidentă a României.

Conform datelor Institutului amintit, anul trecut un număr de 11.276.660 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 59,2% din populaţia rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021: „În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost de 11.062.432 persoane, reprezentând 58,1% din populaţia rezidentă a ţării, cu
269.782 persoane mai mult decât în anul 2021. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate”.

În ședința de Colegiul Prefectural de luna trecută, Garda de Mediu Maramureș atrăgea atenția că stațiile de epurare a apelor uzate menajere din județ sunt în mare parte nefuncționale. În mediul rural, deși constructiv sunt realizate stații de epurare în cca 40% din localități, acestea nu funcționează sau cel puțin funcționează cu treapta mecanică:

„Punerea în funcțiune a stațiilor de epurare din mediul rural implică realizarea corespunzătoare a rețelelor de canalizare, în cele mai multe dintre cazuri rețeaua de canalizare acoperind maxim 20% din rețeaua centralizată de alimentare cu apă, și asigurarea căminelor de racord pentru cetățeni și implicit somarea cetățenilor în vederea racordării la rețeaua de canalizare. Mai mult, se știe că operarea stațiilor de epurare trebuie făcută de operatori autorizați, însă primăriile nu dispun de personal specializat pentru operarea acestor stații de epurare”, se arată în raportul Gărzii de Mediu Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu