Preşedintele brazilian Lula acuză Israelul de ”genocid” în Gaza

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat duminică Israelul de „genocid” împotriva palestinienilor în Fâşia Gaza şi a făcut o paralelă cu exterminarea evreilor pusă în aplicare de regimul hitlerist, informează AFP, transmite AGERPRES.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza nu este un război, este un genocid”, a declarat Lula în faţa presei la Addis-Abeba, în Etiopia, unde asistă la un summit al Uniunii Africane.

„Acesta nu este un război cu soldaţi contra soldaţi. Acesta este un război între o armată foarte pregătită şi femei şi copii”, a adăugat liderul brazilian, veteran al stângii.

„Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza cu poporul palestinian nu s-a produs în niciun un alt moment al istoriei. De fapt, aceasta s-a produs deja: atunci când Hitler a decis să-i ucidă pe evrei”, a declarat Lula.

Aceste afirmaţii fac parte din comentariile cele mai virulente asupra conflictului în curs între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas făcute de vreodată de Lula, marcantă voce a Sudului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G20.

Liderul de 78 de ani a condamnat atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, calificându-l drept „act terorist”, imediat după. Însă, de atunci el s-a arătat foarte critic la adresa campaniei militare de represalii a Israelului.

Atacul fără precedent al mişcării Hamas pe teritoriul israelian a dus la moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

De asemenea, atacatorii palestinieni au luat ostatice circa 250 de persoane, dintre care 130 se află în continuare în Gaza, dintre care 30 ar fi murit, potrivit cifrelor palestiniene.

Bombardamentele şi ofensiva terestră întreprinse de atunci de Israel în Gaza au ucis cel puţin 28.985 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu