Primăria Baia Mare, aspru criticată de un consilier județean. De ce bâlciul de Castane nu ar trebui să existe

Dincolo de mândria naturală pe care o avem pentru locurile de baștină, tristul adevăr e că prea rar avem motive să ne lăudăm cu locurile în care trăim, cel puțin o mare parte dintre noi. Ei, weekendul trecut chiar am fost mândru că sunt băimarean. A fost un scurt moment în care am simțit că se poate și la noi. De ce spun asta? Pe sigiliul orașului Baia Mare (care a fost furat, lucru foarte elocvent pentru un oraș condus de către hoți) scrie următorul lucru :”Sigiliul orașului Râul Doamnelor. Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului”.

În inima urbei noastre, au avut loc 3 evenimente foarte faine, ROOTS : Festival de Cultura Urbană : AFU-RA • BRIGADA D • Silent Disciple • Dox • Feel Groove • Knor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș , Romanian Science Festival , unde sute de tineri au explorat știința și au promovat educația prin mijloace alternative, atractive pentru ei și nu în ultimul rând, Baia Mare Half Marathon. Cultură, Educație și Sport.

Într-un oraș condus de către un executiv normal la cap, dincolo de străzi asfaltate și curățate, cam astea ar trebui să fie prioritățile. Din păcate, actualul executiv crede că pentru oameni, maximul de cultură necesară e bâlciul anual de Castane, educație înseamnă ca bursele elevilor să fie date cu un an întârziere, să vină de la facultate în vizită pentru a-și ridica de la casieria primăriei drepturile micșorate de inflație între timp, iar când vorbim despre sport, milioane de euro înfundate într-o echipă de handbal care poate ar performa, dacă scopul primordial al existenței ei nu ar fi sifonarea de bani publici și umilirea jucătorilor și a staff-ului care trebuie să umble cu cerutul pe la familie și prieteni pentru că nu sunt bani de salarii.

Acest weekend vine să spele rușinea săptămânii trecute, când spațiul public al orașului a fost confiscat pentru o nuntă de prost gust, care ne-a adus aminte de serbări din vremuri pe care le credeam de mult timp apuse. Din ce știu eu, Hollosy Simon a dat niște indicații legate de casa care astăzi găzduiește Colonia Pictorilor De La Baia Mare și anume că indiferent de reparațiile prin care va trece, o anumită grindă trebuie păstrată la locul original. Ei, cred că dacă ar putea vedea bâlciul care a avut loc printre operele de artă, ar umbla pe la oameni să ceară o funie pentru a se atârna de ea.

Cele 3 evenimente cu care ne putem mândri au venit de la cetățeni, care încet-încet învață să rezolve singuri toate problemele pe care cei din administrația locală se dovedesc a fi incompetenți, sau mai bine zis impotenți în a le rezolva. Cei 3 ani de experiență în administrația județeană m-au învățat foarte multe despre cum trebuie abordate multe din aceste probleme. Pe ici pe colo am adus îmbunătățiri la ce am găsit când am ajuns acolo, dar impactul pe care județul în poate avea în viața locuitorilor orașului nostru e relativ marginal. Cu toate că fără banii Consiliului Județean Maramureș, o mare parte din evenimentele pe scena cărora se urcă executivul băimărean și se laudă cu contribuția pe care o au, nu ar putea avea loc.

În calitate de președinte al comisiei de Tineret și Sport, comisie unde se discută despre toate aceste manifestări ajutate din bani publici și sumele care se alocă pentru ele, îmi permit să spun public faptul că absolut nimeni nu mai are încredere în Primăria Baia Mare și nimeni nu mai vrea să fie umilit de către un primar mitoman. Cu toate neajunsurile, din acest punct de vedere, la Consiliul Judeţean Maramureş există o oarecare normalitate în privința interacțiunii dintre societatea civilă și administrația publică. Lucru pe care eu îl spun aici public, dar pe care oricine care a colaborat în ultimii ani cu noi îl poate confirma.

În scurt timp voi publica raportul de activitate al ultimilor mei doi ani în consiliu (anul trecut l-am amânat din lipsă de timp până mi s-a făcut rușine să îl mai public), dar până atunci doresc să îmi fac publică intenția de a candida la alegerile locale din 2024 pentru un loc în Consiliul Local Baia Mare. E mai domnie la CJ, dar nu pentru asta am intrat în politică și oricât mi-aș dori să ajut tot județul, cele mai multe instrumente pe care le am la dispoziție și oameni cu care pot face lucrurile să se întâmple se află în municipiul unde locuiesc. Revenind la sigiliul orașului, cred că am ajuns într-un loc în care societatea este suficient de matură încât să muncim împreună pentru un proiect care ar transforma Baia Mare într-un oraș frumos, nu doar curat. Un oraș cultural, nu doar zgomotos de câteva ori pe an. Un oraș sănătos, la minte, la trup și la suflet.

Atât deocamdată, mai e mult până la alegeri, dar îi rog pe toți cei care vor să contribuie la toate astea, să recitească ce scrie pe acel sigiliu. E vorba de noi toți, pentru noi toți”, spune Bogdan Zaharia.

Ziarmm.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu