PROGNOZĂ – Autoritățile vor 0 decese la locul de muncă până în 2030 la nivel european

Aproape 30.000 de oameni își pot pierde viața la locul de muncă în UE în acest deceniu în lipsa unor măsuri pentru a face locurile de muncă mai sigure, avertizează sindicatele cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă, cunoscută și drept Ziua Internațională pentru Sănătate și Securitate în Muncă, marcată în fiecare an pe 28 aprilie.

Potrivit celor de la CNS Cartel Alfa, numărul accidentelor mortale la locul de muncă a scăzut lent în ultimul deceniu, „deși progresul a fost departe de a fi constant, numărul deceselor crescând din nou în 2019, potrivit datelor Eurostat. Alte 27.041 de decese la locul de muncă ar putea avea loc între 2020 și 2029 dacă scăderea se menține în același ritm ca în ultimul deceniu, a constatat o analiză a Institutului Sindical European”.

„Dacă tendința actuală se menține, decesele la locul de muncă nu vor scădea deloc în Spania, se vor înrăutăți chiar în Franța și nu se vor opri în Europa în următorii 30 de ani. Totuși, ele ar putea fi oprite până în 2030 dacă ar exista voință politică. Numărul de decese la locul de muncă preconizate în acest deceniu și anul în care accidentele fatale la locul de muncă vor fi eliminate în anumite state membre dacă tendințele 2010-2019 continuă. Cu voință politică, accidentele fatale la locul de muncă ar putea fi eradicate în România în următoarele decenii

În ceea ce privește România, numărul de accidente fatale aproape s-a înjumătățit în deceniul anterior. Deși factori precum dezindustrializarea au contribuit la această scădere, fără îndoială că măsurile de prevenție joacă un rol important. Conform predicției, în baza datelor statistice, alte 1451 de lucrători își vor pierde viața la locul de muncă până în 2030, iar aceste morți sunt evitabile!

Datele au fost publicate de către Confederația Europeană a Sindicatelor odată cu lansarea unui manifest pentru Zero decese la locul de muncă, care cere liderilor europeni să acționeze eficient, nu doar să „vorbească” despre salvarea vieților oamenilor muncii”, precizează sindicatele.

Europenii solicită o creștere a instruirii în domeniul sănătății și securității la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor pentru a pune capăt deceselor la locul de muncă până în 2030.

„În prezent, în Europa au loc cu o jumătate de milion de inspecții la locul de muncă mai puține decât la începutul ultimului deceniu, a constatat analiza ETUC a datelor Organizației Internaționale a Muncii. În această perioadă, în România numărul inspecțiilor a scăzut cu peste o treime, diminuare care a coincis și cu reducerea la numărului inspectorilor de muncă Inspecția Muncii pierzând într-un deceniu aproape jumătate din inspectorii de muncă”, adaugă sindicatele.

”La nivelul României, în ultimii doi ani s-a constatat o scădere a numărului total de accidentați față de anii anteriori (o medie de aproximativ 4750 persoane în 2020-2021 față de mai mult de 5800 în 2018-2019). O descreștere accentuată a avut-o şi numărul de persoane care și-au pierdut viața în accidente de muncă (de la 278 în 2019 la 153 în 2021). Evoluția negativă a accidentelor de muncă a fost determinată, evident, în primul rând de modificările aduse de pandemia COVID-19, de la amenințarea imediată a dobândirii virusului, până la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele. Aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători. Măsurile luate în companiile din România au fost identice cu cele luate în toată lumea. Vă amintesc o parte dintre ele şi le veţi recunoaște. Măsuri tehnice: ventilație, bariere fizice, utilizarea de benzi de marcare pe podea, sisteme de separare a căilor de acces etc. Măsuri organizatorice: telemunca, întruniri online, distanțarea fizică, evaluarea riscului, instruirea şi informarea lucrătorilor, flexibilizarea programului de lucru, renunțarea la călătoriile neesențiale şi altele. Alte măsuri au constat în introducerea măștilor, a mănușilor şi a altor echipamente individuale de protecție, curățarea suprafețelor şi măsuri de igienă, măsuri/proceduri în cazul lucrătorilor cu simptome sau testați pozitiv”, spune , .

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu