PROIECT – De la poarta fermei, în cantine, spitale, universităţi, şcoli și magazine

Avem „Lanţul Scurt de Aprovizionare”,, un proiect de lege prin care un grup de parlamentari propun ca persoanele juridice de drept public şi privat cu capital de stat să fie obligate să achiziţioneze alimente de la producătorii locali.

„Vorbim de cantine de spitale, universităţi, şcoli, unităţi militare, licee militare, magazine alimentare, ce vor trebui să achiziţioneze minimum 50% din alimente de la producătorii locali. Lanţurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea directă de la fermier la beneficiar prin reducerea intermediarilor şi, implicit, a preţului de achiziţie.

Proiectul a trecut de Senat şi se află în prezent în analiză la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, urmând să intre în dezbatere în perioada următoare. Beneficiile acestui proiect! Să luăm următorul exemplu: dacă o cantină doreşte să se aprovizioneze cu ouă, roşii, carne, cartofi, lapte etc., aceasta va trebui să caute produsele la producători din zonă.

În acest mod, instituţiile publice sunt aprovizionate cu produse agroalimentare proaspete, de calitate, producătorii locali au o nouă piaţă de desfacere, este susţinută economia locală, iar gradul de poluare se reduce, pentru că şi distanţa dintre producător şi beneficiar este mai mică. Potrivit specialiştilor, vorbim de o piaţă de aproximativ 2 miliarde de EURO la nivel naţional la care producătorii români vor avea întâietate!”, arată Gheorghe Șoldan, unul din inițiatorii acestui proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu