PROIECT DE LEGE – Am putea avea un registru electronic al monumentelor istorice din România

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La Senat a fost depusă recent o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea unui Registru Electronic al monumentelor istorice propuse spre a fi clasate, conform modelul listei indicative UNESCO. Astfel, susțin inițiatorii acestui proiect de lege, informaţiile despre denumirea, tipul, adresa şi stadiul în care se află cererea fiecărui monument propus spre a fi clasat ar putea fi accesate rapid.

Remus Negoi, senator: „Avem în România monumente istorice care stau mărturie civilizaţiilor care s-au perindat pe aceste meleaguri. Din păcate, multe dintre ele au fost neglijate ani de-a rândul şi sunt într-o stare avansată de degradare, cu o situaţie juridică incertă. Nu ne putem permite să ne uităm istoria, să nu avem grijă de clădirile, construcţiile, de simbolurile care ne spun cine suntem şi de unde venim. O şansă pentru aceste monumente uitate o reprezintă, măcar, introducerea lor pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), deţinută de Ministerul Culturii”.

Parlamentarul mai atrage atenţia că în acest moment nu există o situaţie centralizată a cererilor de clasare pentru monumentele istorice, „iar până a ajunge în stadiul de a fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice, este nevoie de a şti care este situaţia la zi a fiecărui monument în parte pentru care s-a început procedura de clasare”.

Avem în Maramureș destule monumente istorice care se degradează de la o zi la alta. În Baia Mare avem, de asemenea, multe monumente care nu speră la vremuri mai bune prea curând. Și oricând pot deveni istorie și să le vedem doar în manualele de istorie.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole