PROIECT DE LEGE – Medicii care vor risca sancționarea disciplinară

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nu de puține ori apar situațiile în care medicii care lucrează la spitalele de stat ajung să-și trimită pacienții la cabinetele private, totul fiind legat de bani. La Senat avem depusă acum o inițiativă legislativă prin care medicii de la stat care-și trimit pacienții spre privat riscă sancționarea disciplinară. Este vorba despre Propunere legislativă pentru modificarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003 şi a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii nr.95/2006, depusă recent la Senat pentru dezbatere.

„Uneori pacienții care s-au adresay sistemului public ce sănătate pentru o intervenție chirurgicală sau o altă procedură medicală sunt îndrumați de către medicul curant, la externare, spre sistemul medical privat pentru îngrijiri medicale, pentru controale sau evaluări post-operatorii sau post-procedurale. Se invocă calitatea actului medical, dotarea mai bună, siguranța pacientului, timpul de așteptare redus, condiții mai bune sau profilaxia superioară împotriva infecțiilor asociate actului medical, alteori disponibilitatea profesională personalizată. Propunem modificarea Legii 46/2003 și anume interzicerea oricărei forme de presiune sau condiționare de către personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private, încadrarea acestei forme de presiune/condiționare ca abatere disciplinară, precizarea explicită, ca premisă esențială, a interesului pacientului atunci când se decide traiectoria pentru continuitatea îngrijirilor asigurată prin colaborarea și parteneriatul dintre diferitele unități medicale publice și nepublice, spitalicești și ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, respectiv atragerea răspunderii disciplinare a medicilor și atunci când nu sunt respectate drepturile pacienților”, se precizează în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. lucas

    haha n o sa vedem noi minunea asta. sau sa stea frumos cele 8 ore pt care iau leafa si sa nu o taie la cabinetul privat, sa nu doarma bustean noaptea cand sunt de garda si asistentelor le e teama sa i deranjeze, de mita nici n are rost de vorbit…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole