PROIECT DE LEGE – Nu se va mai putea fuma în mașină dacă sunt și copii prezenți

Vin vremuri grele pentru fumători. Aceștia nu vor mai putea fuma în apropierea școlilor și spitalelor, a stațiilor de autobuz, a parcurilor și a terenurilor de sport. Aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei. Toate aceste modificări sunt avute în vedere într-o propunere legislativă înregistrată zilele trecute la Senat și anume Propunere legislativă „Fără tutun lângă copii” pentru modificarea şi completarea LEGII nr.349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. 

„Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv. Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite.

Legea propusă are ea scop extinderea protecţiei pentru nefumători, în mod particular pentru copii, prin interzicerea fumatului în apropierea şcolilor, parcurilor, terenurilor sportive şi staţiilor de aşteptare pentru transportul public, precum şi în autovehiculele private atunci când sunt prezenţi minori. De asemenea, legea introduce sancţiuni pentru aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri rezultate din consumul de tutun în locurile publice”, se arată în expunerea de motive la acest proiect de lege.

Dacă inițiativa legislativă va ajunge să fie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, atunci „Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de
la locul de muncă, pe terenurile sportive şi locurile dejoacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităţilor sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepţia spaţiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăşi 5% din suprafaţa totală a parcului, şi prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.”, respectiv „Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, în gări şi autogări, în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri, în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri, şi în
interiorul autovehiculelor în prezenţa minorilor. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele
pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă“.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu