PROIECT DE LEGE – Statul, obligat să achite mai repede datoriile către contribuabili

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Este vorba despre un proiect de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei nr.22/2002 privind executarea obligaţiilor de plata ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Conform proiectului adoptat deja de Senat și care merge acum la deputați, „instituția debitoare este obligată ca în termen de 2 luni să facă demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligația de plată”. Neîndeplinirea acestor obligații de plată în condițiile legii poate determina executarea silită, care va începe prin emiterea unei somații de plată și prin urmărirea sumelor aprobate în bugetele instituțiilor debitoare, cu destinația creanței stabilite prin titlul executoriu.

Tot senatorii au decis că „dacă executarea creanței stabilite prin titluri executorii nu poate continua din cauza lipsei de fonduri, instituția debitoare este obligată ca, în termen de o lună să facă demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligația de plată”. Cu precizarea că termenul curge de la data la care instituția debitoare a primit somația de plată comunicată de organul de executare, la cererea creditorului și suspendă cursul prescripției dreptului de a obține executarea silită.

Mai spunem doar că cererile de încuviințare a executării formulate împotriva instituțiilor și autorităților publice sunt scutite de plata taxei de timbru.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole