PROIECT LEGE – Schimbări importante legate de obținerea permisului auto. Se referă la „traseu”

În cea mai recentă ședință de Guvern, a fost făcut public un punct de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, provenit dintro propunere legislativă iniţiată de deputatul Benedek Zacharie, împreună cu un grup de parlamentari UDMR (Bp. 603/2022, Plx. 61/2023).

Inițiatorii acestui proiect de lege susțin că „obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc. Resposabilitatea eliberării permiselor de conducere este cu atât mai mare cu cât regulile naționale privind mobilitatea persoanelor în cadrul Spațiului Economic European sunt din ce în ce mai armonizate în virtutea garanțieu drepturilor cetățenilor europeni la liberă circulație și stabilire oriunde pe teritoriul Uniunii. Inițiativa legislativă propune schimbarea paradigmei modului de examinare în cadrul probei practiuce a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, în prezent realizată exclusiv de către ofițeri și agenți de poliției din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor”.

Conform acestui proiect, profesia de „examinator” va putea fi exercitată de către orice persoană care corespunde criteriilor de caliicare, parcurge stagiul de formare inițială și susține cu succes examenele de absolvire. Tot prin acest proiect de lege se propune recunoașterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde l-a dat candidatul, fiind astfel eliminată restricția de a efectua ambele probe în aceeași localitate: „În funcție de reședința candidaților, de localitatea unde sunt angajați sau studiază, aceștia vor putea alete un centru de testare teoretică diferit de cel unde vor derula proba practică”.

O altă noutate se referă la faptul că se propune ca instructorul să fie obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul.
Ca și concluzie, inițiativa legislativă propune reglementarea profesiei de exminator autorizat și deschiderea acesteia către persoane din afara angajaților MAI, obligativitatea prezenței instructorului la proba practică de verificare a aptitudinilor și comportamentului, respectiv libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului.

În punctul de vedere transmis de Guvern se precizează că „modificarea propusă este lipsită de fundament, întrucât obligă serviciul public comunitar să suporte logistic punerea la dispoziție a echipamentelor necesare înregistrării audio – video a probelor practice, nefiind clarificată modalitatea prin care echipamentele respective sunt furnizate pentru desfășurarea activității în ziua examinării, modalitatea în care se stabilește necesarul de echipamente corespunzător numărului de examinatori atestați de o altă instituție și nici nu a fost menționată sursa de finanțare pentru achiziția și mentenanța acestor echipamente.

Apreciem că atribuirea calității de examinator oricărei persoane interesate să o obțină nu constituie o garanție absolută cu privire la lipsa riscului de corupție a acesteia. Totodată, precizăm că în cadrul Ministerului Afacerilor Interne există structuri specializate pe linia prevenirii și combaterii unor astfel de fapte, iar înlocuirea polițiștilor examinatori cu alte persoane nu reprezintă o garanție pentru reducerea sau eradicarea faptelor de corupție, având în vedere și lipsa unei analize cu privire la capacitatea unor alte structuri de a efectua un control real pe zona de pregătire și ulterior de examinare a candidaților în condițiile menționate în propunerea legislativă. În contextul celor evidențiate mai sus, prezența la examinare a polițiștilor examinatori vizează creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu