PROIECT – Medicii nu vor mai putea cumpăra locuințele ANL în care sunt chiriași

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Știm că „proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizarea, care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse. Se creează obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului”.

„În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere. De asemenea, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor.

Prin prezentul proiect de Ordonanță se propune stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Re¬ţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, și a celor rezultați din veniturile medii nete pe membru de familie ale titu¬larului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni, aplicarea ponderărilor în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel este necesară completarea art. 8 alin. (4) cu noile dispoziții aduse prin litera e) a articolului 8 alin. (91), care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse. La o analiză sistematică a prevederilor articolului 8 alin. (9) precum și a articolului 8 alin. (93), se constată că este necesară intervenția legislativă deoarece aceastea nu sunt corelate cu condițiile prevăzute de același act normativ pentru că să face trimitere la o dispoziție care a fost abrogată, respectiv la articolul 8 alin. (81)”, se precizează în proiectulde lege amintit.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu