PROIECT – Românii care ar putea ieși mai repede la pensie

O nouă categorie de salariați ar putea ieși mai repede la pensie. Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aflată acum în atenția senatorilor. Inițiatorii acestui proiect de lege spun că prin acest act normativ se dorește eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii.

„Muncitorii și personalul tehnic operativ, pe întreg teritoriul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, au fost expuși unui mediu puternic poluant de produse petroliere cu conținut ridicat de sulf, acid fluorhidric, plumb, acid clorhidric, riscului de explozii, incendii, intoxicări acute și cronice specifice instalațiilor petrochimice. Toate lucrările se executau în condiții grele de muncă și sub acțiunea factorilor de mediu, în prezența gazelor inflamabile și explozibile”, se arată în expunerea de motive la acest proiect de lege.

Legea pensiilor ar trebuie schimbată și fiindcă acești angajați au avut parte de condiții de muncă nefavorabile generate și de praful de cocs rezultat și de zgomotul produs de sistemele de pompare/ventilare, printre altele. Prin această propunere legislativă se dorește completarea articolului 30, alineatul 1 și articolul 56, alineat 1 și 3 din Legea pensiilor referitoare la asimilarea stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă pentru activitățile desfășurate de muncitorii și personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I sau II de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru reducerea vârstei de pensionare, respectiv a stagiului de cotizare pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea profesională în combinate petrochimice și rafinării.

Proiectul de lege stabilește că pentru această categorie de salariați reducerea vârstei standard de pensionare va fi de 13 ani, respectiv stagiul complet de cotizare va fi stabilit la 25 de ani. Actul normativ propus mai stabilește că de aceste noi prevederi pot beneficia, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei la care va va intra în vigoare această lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu