PROIECT – Rovinietă mai scumpă pentru mașinile vechi. De când se va aplica măsura

Este vorba despre un proiect de Lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România adus în discuție de Ministerul Transporturilor, noile modificări, dacă vor fi adoptate, urmând a intra în vigoare din 2026. Prin prezentul proiect de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de perioada parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de rovinietă care va fi aplicabilă tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru transportul de persoane și pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare. Totodată, prin prezentul proiect de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de TollRo. CNAIR este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă”, se arată în proiect.

Conform proiectului, „rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţealei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Rovinieta se va aplica pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea. În cazul în care a fost constatată neplata TollRo, utilizatorii au obligația de a plăti către CNAIR un tarif compensatoriu. Cuantumul tarifului compensatoriu este de o sută de ori valoarea TollRo datorat, dar nu mai mult de 1.000 lei în situația în care se poate stabili distanța parcursă pe domeniul SETRE România, în acest caz valoarea TollRo achitată necorespunzător nu se restituie, respectiv de 2.000 lei, în situația în care nu se poate stabili distanța parcursă pe domeniul SETRE România”, precizează Ministerul Transporturilor.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu