PROIECT – Se cere extinderea listei celor ce pot primi ajutorul de la stat în cazul decesului unui membru de familie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

În fapt este vorba despre Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Prin acest proict de lege, susțin inițiatorii, se dorește modificarea unui articol din lege pentru extinderea gradului de rudenie până la gradul IV inclusiv pentru a obține ajutorul de deces.

Dacă proiectul va deveni lege și va fi publicat în Monitorul Oficial, atunci va fi considerat membru de familie soțul, descendenți, inclusiv copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea lor, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, copiii incapabili de muncă dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate, ascendenți/tutori, respectiv rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat și se acordă, la cerere, în baza Certificatului de deces. În opinia celor care au inițiat acest proiect de lege, sunt cazuri în care descendenți, ascendenți/tutori, rude în linie colaterală până la al patrulea grav inclusivă au în întreținere rude. Atunci când persoanele aflate în întreținerea familiei suferă de anumite boli sau comorbidități, familia este cea care suportă toate cheltuielile medicale ale neasiguratului și, dacă survine decesul, vorbim de cheltuieli de înmormântare.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole