PROIECT TRECUT DE SENAT – Măsuri mai drastice pentru deținătorii de terenuri unde avem ambrozie

Autoritățile locale vor putea să efectueze lucrările necesare pentru îndepărtarea Ambroziei, planta care provoacă alergii puternice, însă pe banii proprietarilor sau deținătorilor de terenuri. Este vorba despre un proiect de lege care a trecut pe final de lună mai de Senat.

„Prin prezenta propunere legislativă dorim să modificăm şi să completăm Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Această lege a fost adoptată în anul 2018, întrucât s-a constatat necesitatea unei abordări unitare la nivel naţional în îndepărtarea plantei de pe terenuri. Această specie de plantă, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, produce polen care este cauză directă a alergiilor şi afectează un număr tot mai mare de români în fiecare an. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor
diagnosticate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050, jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie. Necesitatea intervenţiei legislative este dată de constatările făcute, de la intrarea legii în vigoare şi până în prezent, referitoare la unele aspecte care pot fi îmbunătăţite în procesul de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana, astfel încât timpii de aşteptare de la momentul sesizării existenţei buruienii până la îndepărtarea ei să fie diminuaţi”, precizează inițiatorii acestui proiect de lege.

Conform proiectului adoptat de Senat, „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Modalitatea de plată a acestor lucrările de curăţare a terenului se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale”.

„La momentul actual, legea prevede ca aceste operaţiuni să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă buruiana ambrozia a înflorit în ultimii ani în România în lunile august – septembrie. Întrucât este vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, care se poate schimba de la an la an, considerăm că legea trebuie să oblige proprietarii sau deţinătorii de terenuri să îndepărteze această plantă oricând înfloreşte pe parcursul anului”, se arată în Expunerea de Motive la acest proiect de lege.

Legislația actuală prevede că în scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic acțiuni, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu pana la data de 30 iunie a fiecărui an.

„În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa. Intervenţia se face în baza unei ordonanţe preşedinţiale, emise conform legii”, se mai precizează în proiectul amintit.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu