Proiectele anului pentru Doru Dăncuș – În 2024 demarează o investiție de 40 milioane de lei

Viceprimarul cu atribuții de primar, Doru Dăncuș, a făcut o prezentare a proiectelor care se vor derula în acest an în municipiul Baia Mare. Sunt unele care se vor continua, altele care vor demara în acest an și care vor fi continuate, iar unele despre care am mai auzit și încă sperăm să devină realitate. Am vorbit despre proiectele importante pentru urbe, despre ceea ce se va întâmpla în centrul vechi al orașului, respectiv despre pungile de sărăcie din municipiu, ultimele două fiind probleme care nu s-au rezolvat de ani de zile, unele care nu fac cinste orașului de pe Săsar.

„În momentul de față începem cu proiectul de buget, pe care noi, până în data de 12 februarie, trebuie să îl finalizăm. În acest proiect de buget pentru anul 2024 o să avem incluse cele mai importante obiective de investiții pe care vrem să le derulăm sau vrem să le începem pe parcursul anului în curs. Vor fi lucrări de investiții care se referă la vechile investiții care nu au fost finalizate și care trebuie duse la bun sfârșit, respectiv o componentă foarte importantă pentru noi sunt investițiile din fonduri externe pe care încercăm să le accesăm în momentul de față sau pe care deja le-am contractat, dacă mă refer la reabilitarea blocurilor de locuințe, plus sunt reabilitările unităților de învățământ pentru care deja am primit finanțare. Avem un proiect foarte important pe care o să îl derulăm pe parcursul anului 2024 -2025, și anume reabilitarea străzii Victoriei, tronsonul de la Vivo Mall până la inttersecția cu Independenței. Lucrarea este deja contractată, avem finanțare aproximativ 40 de milioane de lei pentru lucrarea aceasta și cu această lucrare am fost în procedură de achiziție publică. Achiziție publică care s-a anulat, dar pe care o lansăm zilele următoare și în 2 luni de zile vom avea un câștigător. Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl vom derula începând de anul acesta.

Acest proiect presupune modernizarea străzii Victoriei, cu căi de acces, trotuare etc. Avem apoi celelalte proiecte pe care noi le avem în parteneriat cu Consiliul Județean și mă refer aici la pasajul de la Italsofa, pasajul de la Clubul Văcarilor, șoseaua de centură, proiecte care vor duce la dezvoltarea economică a Băii Mari. Centura metropolitană, un alt proiect extrem de important. Mai sunt două proiecte pe care o să le depunem spre finanțare pe noul exercițiu financiar 2021-2027, ele țin de regenerare urbană și se referă la modernizarea Pieței Revoluției și Pieței Universității. Piața Universității o să închidă tronsonul acesta de la intrarea în oraș, zona Independenței și până la Casa de Cultură, cu reabilitarea malului Săsarului și acolo vom avea o piață modernizată. Avem studiile de fezabilitate, avem linia de finanțare, cele două proiecte ar putea primi un punctaj bun, să ne aducă contractarea lucrărilor de execuție.

Pe partea de spații verzi mai avem în plan și alte proiecte. Un alt proiect pentru care încercăm să finalizăm partea de documentație se referă la Complexul Sportiv Acvatic din zona fostului Ștrand. Cred că în sfârșit o să îi vină rândul la finanțare, sunt câteva probleme legate de terenul 2 de fotbal, care în momentul de față ar trebui să îl extragem din zona studiată și să îl includem în alt proiect, fiind vorba de bază sportivă. Sunt și alte lucrări de investiții pe care le vom discuta și prioritiza cu întregul Consiliu Local în baza discuțiilor pe care le avem cu direcțiile de specialitate și evident, în Consiliul Local. Vreau să fie o transparentizare a deciziilor pe care le luăm”, a arătat Doru Dăncuș, viceprimarul cu atribuții de primar.

Legat de centrul vechi al orașului, Doru Dăncuș spune: „Dezvoltarea centrului vechi al Băii Mari este legată de finalizarea PUZ-ului pe care noi îl avem în lucru în momentul de față, însă poate fi legat și de anumite lucrări de investiții pe care ar trebui să le realizeze autoritatea locală și aici mă refer la finalizarea lucrărilor de reabilitare la Clădirea Minoriților, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Școlii Petre Dulfu, reabilitarea Podului Viilor, pentru că este într-o stare destul de avansată de uzură și va fi și acolo reabilitare. Avem deja indicatorii tehnico-economici aprobați pentru reabilitarea Casei Iancu și, desigur, ar fi foarte bine dacă am avansa cumva cu reabilitarea Cinematografului Minerul. Sunt clădirile emblematice din zona centrului vechi, care ar putea aduce un plus valoare. Sunt și alte proiecte avute în vedere, s-a discutat despre închiderea circulației în zona centrului vechi, sunt păreri și păreri, vom vedea”.

Pungile de sărăcie din Baia Mare există și trebuie acceptate. Însă trebuie făcut ceva și în acest sens, după cum recunoaște viceprimarul cu atribuții de primar: „Da, e un subiect care doare, dar pe care trebuie să ni-l asumăm. Ne place sau nu, de aceea suntem în administrația locală, trebuie să acționăm și în zona aceasta a socialului, care este una sensibilă. Baia Mare are aceste pungi de sărăcie, la fel care oricare alt oraș – Craica, zona Electrolizei, Gării sau Pirita… Va trebui să acționăm să acționăm într-un mod mult mai asumat și mai organizat și să oferim, atunci când vrem să intrăm cu ”buldozerul„ în aceste zone, trebuie să avem soluții viabile și soluții alternative, care să sporească gradul de confort al acelor persoane nevoiașe care acum își duc traiul așa cum știm cu toții. Municipalitatea are în vedere o îmbunătățire a condițiilor de trai pentru cetățenii din aceste zone, avem chiar un SF pentru anumite locuințe modulare în zona Craica, valoarea studiului e undeva acum la 18 milioane de lei, va fi inclus pe lista de investiții a acestui an, dar din studiul acesta reiese că implementarea acestui proiect ar duce undeva la 24 de luni, cu proiectare și execuție”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
4 Comments