PROPUNERE – Mandatele aleșilor locali să fie de cinci ani

În atenția senatorilor se află o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Mai exact se dorește schimbarea duratei mandatului aleșilor locali de la 4 la cinci ani. Când spunem aleși locali ne referim la primari, viceprimari, consilieri locali, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și consilierii județeni.

Inițiatorii acestui proiect de lege vin cu exemple de țări unde mandatele sunt de 5 ani, cum este cazul Austriei, în Blegia mandatul are 6 ani, la fel în Franța.

„Experiența celor trei decenii de administrație locală relevă faptul că nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, acolo unde nevoile de finanțare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanâare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani. Mandatele de 5 ani ar acoperi astfel nevoia de stabilitate și de continuitate în deciziile care privesc colectivitățile locale, precum și derularea în bune condiții a eventualelor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile”, se arată în respectivul proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu