Rafila: În 2022, un rezidenţiat de tranziţie; medicina de familie – cele mai multe locuri

Medicina de familie, anestezie-terapie intensivă, pediatrie, boli infecţioase, epidemiologie, microbiologie şi sănătate publică sunt, anul acesta, specializările cu cele mai multe locuri alocate la rezidenţiat, al cărui concurs se desfăşoară, duminică, în şase centre universitare din ţară, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, informează AGERPRES.

„Admiterea la rezidenţiat trebuie să ţină cont de numărul de absolvenţi ai universităţilor de medicină, care nu au drept de liberă practică, şi de priorităţile pe care le are România în domeniul resurselor umane. Alocarea de posturi pentru rezidenţiat a ţinut cont de aceste elemente şi de capacitatea de şcolarizare. (…) Este un rezidenţiat de tranziţie pentru că una dintre reformele majore care va fi implementată prin PNRR se va referi la resursele umane din sănătate şi vrem să răspundem nevoii de servicii de sănătate a populaţiei.

Nu putem să pregătim rezidenţi de dragul pregătirii, ci, pregătim rezidenţi pentru ca ei să devină specialişti şi să poată să ofere populaţiei serviciile de sănătate pentru fiecare specialitate de care oamenii au nevoie. Până anul viitor vom avea o nouă abordare care să permită dezvoltarea cu prioritate a specializărilor care sunt deficitare şi să căutăm o stabilizare a personalului medical care în momentul de faţă nu beneficiază de specialişti din diverse domenii”, a afirmat Rafila, duminică, la Romexpo.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu