Rămas fără bani, şeful Pentagonului încearcă să îi convingă pe aliaţii europeni de angajamentul SUA faţă de Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încercat marţi să-i convingă pe aliaţii europeni că administraţia preşedintelui Joe Biden este încă angajată să sprijine Ucraina, chiar dacă Washingtonul a rămas în esenţă fără bani pentru a continua să înarmeze Kievul, şi există puţine semne că Congresul va decide completarea fondurilor, relatează Reuters, informează AGERPRES.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până acum să convoace un vot asupra unui proiect de lege care ar oferi alte 60 de miliarde de dolari Ucrainei, iar Casa Albă se străduieşte să găsească modalităţi de a trimite asistenţă Kievului, care se luptă cu forţele ruse de mai bine de doi ani.

Austin conduce reuniunea lunară cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), care are loc la baza aeriană Ramstein din Germania şi la care participă aproximativ 50 de aliaţi care au sprijinit militar Kievul.

„Statele Unite nu vor lăsa Ucraina să eşueze. Această coaliţie nu va lăsa Ucraina să eşueze”, a declarat Austin la începutul întâlnirii.

Austin, care călătoreşte pentru prima dată în acest an de la tratamentul împotriva cancerului de prostată, nu a spus cum va sprijini Washingtonul Ucraina fără finanţare suplimentară şi nu a menţionat în mod specific Congresul.

Potrivit unor oficiali, lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe teren în Ucraina, iar forţele ucrainene trebuie să gestioneze resurse limitate.

„Cred că aliaţii noştri sunt foarte conştienţi de situaţia noastră financiară şi ucrainenii mai mult decât oricine, din cauza penuriei care rezultă din faptul că nu le putem furniza” ajutor, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a informat că va trimite Ucrainei asistenţă militară în valoare de 300 de milioane de dolari, dar a adăugat că este o măsură excepţională, care a putut fi luată datorită unor economii neaşteptate din contractele militare pe care Pentagonul le-a făcut.

Oficialii nu au exclus că ar putea găsi economii suplimentare, dar spun că această sumă nu ar fi suficientă pentru a compensa lipsa de acţiune a Congresului.

Experţii declară că Austin se va confrunta cu o audienţă sceptică în Europa.

„Este din ce în ce mai greu pentru liderii americani să călătorească în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt angajate în Ucraina pe termen lung”, a declarat Rachel Rizzo, membru senior la Centrul Europa al Consiliului Atlantic din Washington.

„Mesajul acestui angajament financiar, militar şi economic pe termen lung contrazice realitatea a ceea ce se întâmplă la Capitol Hill”, a adăugat Rizzo.

La o conferinţă de presă comună la Berlin, vineri, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Donald Tusk şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, ale cărei trupe în deficit de muniţie se confruntă cu cele mai dure lupte de la primele zile ale invaziei Rusiei în urmă cu peste doi ani.

Sprijinul european a devenit din ce în ce mai important, Biden nereuşind să obţină un pachet mare de ajutor pentru Ucraina prin Congres, iar o mare parte din energia politicii sale externe se concentrează pe războiul din Gaza.

Dar oficialii americani spun că realitatea este că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru ca aceasta să se apere de forţele ruseşti.

„Nu există o modalitate prin care aliaţii noştri să-şi poată uni forţele pentru a compensa lipsa sprijinului SUA”, a spus un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă împotriva Ucrainei începând cu sfârşitul lunii mai sau din vară. 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu