Reguli noi în aeroporturi începând din 31 martie. Care sunt noutățile

Moment istoric pentru România în 31 martie. Va intra aerian și maritim în spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că se vor aplica noi reguli în aeroporturi. Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a făcut astăzi, 27 martie, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural o prezentare a noutăților cu privire la acest subiect.

Așadar, începând cu data de 31 martie controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină. Florin Coman a subliniat: „Persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor la frontieră. Mai exact, începând cu 31 martie cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor trebui să mai treacă prin controlul de frontieră. Nu se vor mai opri la filtre pentru a le fi verificate documentele, aceștia urmând a merge direct către porțile de îmbarcare. Controlul de frontieră nu se va mai face. După controlul de securitate se va face deplasarea către porțile de îmbarcare”.

„În punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, poliția de frontieră își va desfășura activitatea în continuare, vor fi prezenți acolo pentru că sunt zboruri externe, pe lângă cele către spațiul Schengen, iar dacă va fi nevoie polițiștii de frontieră vor fi dotați cu dispozitive mobile de control și vor putea să verifice punctual dacă sunt reclamații, suspiciuni etc. Dacă se vor constata probleme, atunci se vor lua măsurile legale. Apoi, însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai sunt obligați să prezinte acel certificat de cazier judiciar în format fizic. Acel certificat certifica faptul că persoana nu este cercetată pentru diferite tipuri de infracțiuni, de la omor, trafic de persoane etc. Polițiștii de frontieră vor verifica în bazele de date, electronic, totul”, a mai precizat Florin Coman.

Acesta a mai precizat că pe aeroportul din Baia Mare nu au fost probleme niciodată, iar polițiștii de frontieră se vor asigura că toate lucrurile vor merge așa cum trebuie.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu