Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației. Ce trebuie să știe maramureșenii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Este perioada când în maramureșenii taie porcul, în această perioadă a anului la nivelul gospodăriilor populației fiind sacrificate un număr considerabil de suine. Mai apoi avem o gamă diversificată de preparate tradiționale, ce se consumă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Însă, medicii veterinari din județ atrag atenția asupra faptului că, pentru a preveni evenimentele neplăcute care pot apărea prin consum de carne neexpertizată, trebuie respectate câteva reguli de bază conexe acestei activități pe care populația trebuie să le urmeze.

„Carnea și preparatele din carne obținute la nivelul gospodăriilor este/sunt destinată/destinate doar consumului familial și nu este permisă comercializarea acestora, se sacrifică doar animalele sănătoase care nu prezintă semne de boală, după sacrificarea porcilor și înainte de a consuma din carnea acestora este obligatorie executarea examenului trichineloscopic de către medicul veterinar. Odată cu proba destinată efectuării examenului trichineloscopic prezentați și crotaliile animalului sacrificat, pentru ca acesta să fie scos din baza națională de date (B.N.D.). În cazul depistării parazitului Trichinella Spiralis întreaga cantitate de carne se supune denaturării/distrugerii, iar proprietarul animalului poate beneficia de despăgubire la valoarea de piață, cu condiția ca animalul să fie identificat, evidențiat în BND iar cel care solicită despăgubire să fie proprietar al animalului.

În cazul în care sacrificați porcul crescut de către membrii ai familiei care locuiesc într-o altă localitate, luați legătura cu medicul veterinar din localitatea respectivă și solicitați eliberarea ”buletinului de examinare”, care atestă că a fost efectuat examenul trichineloscopic cu rezultat negativ, iar carnea este bună pentru consum”, arată Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

Ce trebuie știut este că examenele tricheneloscopice se pot efectua la medicii veterinari de liberă practică, precum și la toate Circumscripțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în orașele din județul Maramureș și anume în Baia Mare – în incinta Pieței Izvoare, pe strada Victor Babeș, nr. 132 (lângă școala Victor Babeș), în Baia Sprie – în incinta Pieței Agroalimentare, Târgu Lăpuș – în demisol la spitalul orășenesc, la Seini – Piața Unirii, nr. 26, ap. 1, Vișeu de Sus – în incinta Pieței Agroalimentare, Borșa – în incinta Pieței Agroalimentare și la Sighetu Marmației – în incinta Pieței Agroalimentare.

Conducerea DSVSA Maramureș vă sfătuiește să „evitați achiziția de carne sau preparate din carne din locații neautorizate/neînregistrate sau de la persoane necunoscute. Tariful pentru efectuarea examenului tricheneloscopic (la Circumscripțiile Sanitar Veterinare menționate anterior) este de 28,56 lei”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole