SCHIMBĂRI – Grupa sanguină va fi trecută pe actele de identitate ale românilor

Pe actele de identitate va apărea și grupa sanguină. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români care a fost adoptată recent de Senat și care acum merge la Camera Deputaților, ca for decizional, pentru dezbatere.

Inițiatorii acestui proiect de lege spun că „România se află în acest moment, pe locul 1 în Europa la accidente rutiere cu un număr record de victime în anul 2022 . în fiecare zi pe şoselele din România mor în medie 5 oameni, iar faţă de anul 2021, în anul 2022 numărul
deceselor înregistrate este cu mult mai mare. în anul 2021 pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane şi rănirea uşoară a altor 2.235 de oameni. În medie, în fiecare zi a anului se produc pe şoselele din România 13 accidente rutiere grave, în care îşi pierd viaţa 5 persoane şi sunt răniţi grav aproximativ 10 oameni.

România rămâne în continuare, ţara cu cele mai multe accidente rutiere din Uniunea Europeană: 22.836 în anul 2020, dintre care 6.272 accidente grave. ,,Harta morţii,, pe drumurile din România este o realitate. România are cea mai proastă situaţie din Uniunea Europeană în privinţa accidentelor rutiere. Având în vedere statisticile menţionate cu privire la numărul de pacienţi, care ajung anual în stare gravă în unităţile de primiri urgenţă, în vederea intervenirii rapide, apreciem că este esenţială cunoaşterea grupei sanguine şi a factorului Rh, întrucât în marea majoritate a cazurilor este necesară terapia transfuzională pentru salvarea vieţii pacientului.

Cunoaşterea de către personalul medical a grupei sanguine şi a factorului Rh este esenţială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere ci şi în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduşi la unităţile de primiri urgenţe în stare de inconştienţă/imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparţinători. În consecinţă, posibilitatea personalului medical de a cunoaşte şi de a interveni imediat prin administrarea grupei sanguine compatibile este extrem de importantă şi poate duce, alături de celelalte măsuri de urgenţă care se iau în astfel de cazuri, la salvarea de vieţi omeneşti care altfel, ar fi condamnate. La fel de importantă pentru personalul medical se dovedeşte a fi şi cunoaşterea factorului Rh al pacientului, întrucât foarte multe aspecte legate de tratament şi medicamentaţie, sunt influenţate de grupa sanguină şi de factorul Rh (pozitiv sau negativ)”, arată inițiatorii acestui proiect de lege care a trecut de Senat.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu