Se implinesc sapte ani de la plecarea in vesnicie a duhovnicului maramuresean Serafim Man

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Miercuri, 12 februarie, se implinesc sapte ani de cand Arhimandritul Serafim Man s-a nacut in Imparatia Lui Dumnezeu, anunta Manastirea Rohia, pe pagina de Facebook.

Parastasul si slujba de pomenire la implinirea celor 7 ani de la trecerea la Domnul pentru Parintele Serafim Man, vor fi oficiate, duminica 16 februarie 2020, la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia. Sfanta si dumnezeiasca Liturghie si Parastasul de pomenire, vor fi oficiate de catre Preasfintitul Iustin Episcopul Maramuresului si Satmarului si Preasfintitul rhiereu Vicar Timotei Satmareanul, impreuna cu soborul manastirii. Sunt asteptati sa participe, preoti, monahi, monahii si credinciosi.

Arhimandritul Serafim (Stefan) Man, s-a nascut la 27 noiembrie 1935, in satul Boiereni, de langa Rohia. La varsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat in obstea manastirii Rohia, fiind primit de catre staretul Justinian Chira, Vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul.

La 20 iulie 1955 a fost tuns in monahism primind numele de Serafim. In martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la manastire pana in anul 1959. Din anul 1959, dupa Decretul 410, pana in 1971 a slujit ca preot in parohiile Cupseni, Baiut si Costeni. In 1971 a revenit la manastirea de metanie iar in anul 1973 a fost numit staret al manastirii Rohia. A condus manastirea pana in 1984 cand, din motive de sanatate (cancer la gat) s-a retras. Preacuviosia Sa a fost cel care in anul 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt in obstea Manastirii si l-a calugarit.
Parintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj – Napoca, Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promotia 1979.

In 6 decembrie 1973, a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. La 27 decembrie 2012, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin i-a acordat in semn de pretuire si respect „Crucea Voievodala Maramuresana”. In noiembrie 2010, la implinirea varstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetatean de onoare al Orasului Targu Lapus.

A trecut la Domnul, in dimineata zilei de 12 februarie 2013.

A publicat urmatoarele carti: Manastirea Rohia, Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului ; Livada duhovniceasca ; Adevaruri traite, Invataturi folositoare ; Un buchet de pilde si invataturi crestine pentru tineri ; Crampeie de propovaduire din amvonul Rohiei ; Meditatii duhovnicesti ; Viata si Acatistul Sfantului Serafim de Sarov ; Rugaciunea domneasca Tatal nostru – talcuire. A publicat multe predici si omilii in revistele teologice.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1