SEMNAL DE ALARMĂ – Problemele bolnavilor de HIV și de ce trebuie să schimbăm ceva

Asociația Romană Anti-SIDA a transmis Ministerului Sănătății o scrisoare în care se trage un semnal de alarmă cu privire la bolnavii de HIV din țară și problemele care există în momentul de față. „Creşterea numărului de cazuri HIV nou diagnosticate în România în ultimii 20 de ani este îngrijorătoare. Această creştere a fost marcată de retragerea donatorilor/ finanţatorilor internaţionali, confruntându-ne cu o diminuare drastică a fondurilor disponibile pentru implementarea intervenţiilor de prevenire HIV, în special a celor care se adresează populaţiilor cheie (consumatori de droguri injectabile, persoane implicate în prostituţie şi bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi). Această diminuare nu a fost compensată conform angajamentelor asumate, prin utilizarea fondurilor publice naţionale.

Aşa cum arată datele statistice la nivel naţional, precum şi studiile realizate la nivel internaţional, dinamica epidemiei HIV este determinată de comportamentele la risc, frecvenţa acestora şi vulnerabilităţile unor populaţii cheie.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, intervenţiile de prevenire HIV în rândul populaţiilor cheie se bazează pe implementarea unor pachete esenţiale de servicii care constau în distribuirea de prezervative şi lubrifianţi, intervenţii comportamentale, consiliere şi testare HIV, schimb de seringi, colectarea şi incinerarea adecvată a materialelor de injectare folosite, tratament substitutiv cu metadonă, prevenirea supradozei etc.”, precizează ARAS.

Ministerului Sănătății i se aduc la cunoștință o serie de probleme care există, fiind oferite și soluții. Prima mare problemă este aceea că nu există finanţare publică pentru intervenţiile de prevenire HIV în rândul populaţiilor cheie: „Consecinţe – Epidemii concentrate în rândul populaţiilor cheie şi creşterea numărului de cazuri în populaţia generală. Costuri medicale, sociale şi economice crescute şi decese. Soluţii posibile – Includerea şi finanţarea intervenţiilor de prevenire HIV în cadrul programelor naţionale de sănătate, alături de includerea ONGurilor printre implementatorii acestor programe. Achiziţionarea de servicii de prevenire pentru populaţiile cheie pe baza Legii achiziţiilor publice”.

ARAS subliniază că reţeaua actuală de tratament substitutiv este subdimensionată, acoperirea la nivel naţional fiind sub 10% din nevoi. Costul per beneficiar decontat de CNAS este sub costul real al metadonei şi testelor de urină. Asta duce la degradarea stării de sănătate a persoanelor dependente de opiacee, răspândirea infecţiilor transmisibile (HIV, hepatite virale, TBC etc). Supradoză. Decese.

Alte probleme sunt lipsa intervenţiilor de prevenire a supradozei,  acces scăzut al populaţiilor cheie la serviciile publice de testare HIV.

„Ne reafirmăm angajamentul de a colabora cu toţi actorii instituţionali din domeniu în vederea identificării şi implementării unor soluţii sustenabile pentru controlul epidemiei HIV în România”, concluzionează Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu