Senat: Inasprirea pedepselor pentru infractiunile sexuale impotriva minorilor – adoptata de plen

Reclame home 1
Reclame home 1

Senatorii au adoptat luni, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ initiat de deputatul independent Oana Bizgan, semnat de parlamentari din tot spectrul politic, care vizeaza inasprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor, transmite AGERPRES.

Proiectul are ca scop cresterea pedepselor minime pentru infractiunile sexuale (orice forma de abuz sexual indreptat impotriva minorilor) si introducerea in legislatia penala romaneasca a unor prevederi din Directiva Uniunii Europene 93/2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatarii lor sexuale si a pornografiei infantile, in conditiile in care acest fenomen este in crestere in Romania.

„Acest proiect este un raspuns ferm pe care Senatul Romaniei este chemat sa il dea in ceea ce priveste condamnarea abuzurilor sexuale savarsite asupra minorilor, cumulat cu o sanctionare efectiva si proportionala a agresorilor. Au fost propuse la nivelul Comisiei juridice si insusite de membrii tuturor partidelor politice reprezentate in Comisia juridica reglementari noi in ceea ce priveste cresterea pedepselor minimale la infractiunea de viol, orice infractiune de viol urmand a fi pedepsita cu inchisoare intre 5 si 10 ani, fata de 3 – 10 ani, iar formele agravante cu pedeapsa cu inchisoarea intre 7 si 12 ani, iar in cazul infractiunii care a fost urmata de moartea victimei cu o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 9 si 18 ani”, a precizat senatorul PNL Iulia Scantei, unul dintre semnatarii initiativei legislative.

Potrivit acesteia, ceea ce este cel mai important in cazul infractiunilor de natura sexuala savarsite asupra copiilor este faptul ca agresorii majori nu mai pot scapa nepedepsiti sau cu o simpla pedeapsa cu inchisoarea aplicata cu suspendarea, „pentru ca orice fapta savarsita de un major asupra unui minor cu varsta sub 14 ani, indiferent de modalitatea de savarsire a actului sexual, este o fapta de gravitate extrema, care cere a fi pedepsita corespunzator, iar aceasta noua modalitate de savarsire a infractiunii de catre un major a fost calificata ca fiind o forma agravanta, care va fi pedepsita cu inchisoarea de la 5 la 10 ani”.

S-au instituit, totodata, circumstante agravante pentru cei care profita de situatii speciale de minori cu dizabilitati, aflati in ingrijire sau crestere si atunci cand infractiunea este savarsita de o persoana care a implinit varsta de 18 ani, dar victima este un minor, conform amendamentelor admise in raportul suplimentar intocmit de Comisia juridica.

„Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand fapta a fost savarsita de un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu sau fapta a pus in pericol viata minorului, sau fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima sau fapta a fost savarsita de catre o persoana in a carei ingrijire, ocrotire, educare, paza sau tratament se afla minorul sau faptuitorul a abuzat de pozitia sa recunoscuta de incredere sau de autoritate asupra minorului ori de situatia vadit vulnerabila a acestuia, datorata unui handicap psihic sau fizic, unei situatii de dependenta, unei stari de incapacitate fizica sau psihica ori altei cauze” – prevede o modificare a textului legislativ.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES de deputatul independent Oana Bizgan, care citeaza date inregistrate de Consiliul Superior al Magistraturii, in ultimii noua ani au fost inregistrate 8.543 de cazuri de viol si 2.927 de cazuri de act sexual cu minor. In 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor pe rolul judecatorilor doar 42,17% din cazuri au sfarsit prin condamnari definitive, potrivit datelor furnizate de Ministerul Justitiei. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare si doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare in detentie. Dintre persoanele condamnate la executare in detentie, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.

Initiativa legislativa care prevede inasprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor, depusa in Parlament de catre deputatul independent Oana Bizgan, a primit raport suplimentar favorabil cu unanimitate de voturi de la Comisia juridica a Senatului.

„Initiativa a pornit de la dorinta de a nu mai permite pedepse cu suspendare pentru abuzatorii sexuali – in special vorbim despre act sexual cu minor sau chiar viol”, precizeaza Oana Bizgan, citata in comunicat.

Propunerea prevede o serie de modificari prin care persoanele care savarsesc abuzuri sexuale impotriva minorilor sa primeasca pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusa suspendarea ori amanarea executarii. In urma dezbaterilor care au avut loc in cadrul comisiei, senatorii au votat in unanimitate pentru cresterea pedepsei minime pentru infractiunea de act sexual cu minor pana la 5 ani.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect. Propunerea face parte din categoria legilor organice.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole