Senatorul Dan Ivan: ”Rampa de gunoi de pe strada Europa, o rușine girată de Primăria Baia Mare”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

”Mă văd nevoit să duc mai departe acest șir de sesizări către Garda de Mediu și voi continua să fac tot ce îmi stă în putință pentru a găsi o soluție!”, spune senatorul Dan Ivan referitor la rampa de gunoi amplasată ilegal pe strada Europa, din Baia Mare (între stația de epurare și râul Săsar). De când datează respectiva rampă este greu de spus, cert e că în februarie 2020, Uniunea Salvați România – Filiala Baia Mare a descoperit că Primăria municipiului, prin Serviciul Public Ambient Urban depozitează ilegal deșeuri pe terenul respectiv. Cu toate că existența acestei surse de poluare este cunoscută de toată lumea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș nu a luat nicio măsură până la sesizarea depusă de USR Baia Mare.

Ce s-a întâmplat ulterior cu grămada de gunoaie, e ușor de constatat. A crescut, a dospit, până a ajuns la gardul adăpostului de câini aflat în apropiere. În vederea găsirii unei soluții pentru degajarea terenului, senatorul USR Dan Ivan a depus, în data de 24 februarie a acestui an, o interpelare adresată ministrului Barna TÁNCZOS, solicitând un răspuns scris și o verificare din partea Corpului de Control al ministrului Mediului Apelor și Pădurilor.

Din răspunsul interpelării aflăm (ceea ce știam deja) că amplasamentul, transformat între timp, în munți de gunoaie, nu este reglementat ca depozit de deșeuri inerte, regimul economic și destinația stabilită în planul urbanistic general (PUG) fiind de… “parcuri, grădini publice orășenești și de cartier, scuaruri în ansambluri rezidențiale și fâșii plantate”. Cu precizarea că anterior aici a funcționat un depozit de deșeuri inerte, ministerul ne asigură că acesta a fost închis, ecologizat și s-au dispus următoarele măsuri: “Interzicerea depozitării necontrolate a deșeurilor municipale gestionate de societatea SC DRUSAL SA și întreprinderea de acțiuni de refacere și protecție a mediului, prin salubrizarea zonelor identificate”.

Apoi, ca urmare a autosesizării Consiliului Județean Maramureș, amplasamentul a fost verificat în luna februarie a acestui an, constatându-se existența unor depozitări necontrolate de deșeuri amestecate, respectiv deșeuri menajere, deșeuri voluminoase și deșeuri din demolări. Fără a mai putea nega evidența, în urma controalelor efectuate de Garda de Mediu, atât Serviciul Public Ambient Urban, cât și operatorul SC DRUSAL SA au fost sancționați contravențional. Și asta a fost tot. Sesizările s-au înmulțit, autoritățile de mediu s-au făcut că iau măsuri, iar muntele de gunoi a crescut.

Senatorul USR revine însă asupra acestui subiect delicat, afirmând pe pagina sa de Facebook faptul că va face toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemei rampei ilegale. ”Statutul pe care îl dețin în Parlamentul României mă obligă să iau act de această ilegalitate generată și susținută de autoritățile statului, care îi afectează în mod direct pe băimărenii care locuiesc la o distanță de câteva sute de metri de acest amplasament și insist în găsirea pârghiilor legale pentru a rezolva această problemă. Degeaba se amendează între ele instituțiile statului, pentru că gunoaiele sunt tot acolo. Asta e principala problemă, dar văd că măsurile ce trebuie luate, sunt încă pe lista așteptărilor. E o rușine să ai așa ceva într-un municipiu ca Baia Mare, iar autoritatea locală să contribuie la extinderea unei surse de poluare”, precizează senatorul Dan Ivan.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2