SIGHET – Casa Elie Wiesel va fi reabilitată cu bani europeni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, unul din cele mai vizitate obiective turistice din municipiul de pe Tisa, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Este vorba despre un proiect câștigat de Muzeul Maramureșan, în calitate de partener, intitulat ”JCulture”, proiect depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2014-2020 la finele anului trecut.
Primăria Sighet precizează că Proiectul ”JCulture” a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei – Ivano Frankivsk şi „îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative, să promoveze moștenirea culturală evreiască din cele două orașe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic. Valoarea totală a proiectului este de 258.982,04 €, Municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 €”.
„Lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 1 vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului. Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare, curtea interioară şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul satului maramureșean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi intreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk”, precizează Primăria Sighet.
În plus, tot din acești bani europeni vor fi publicate broşuri, vederi, cărţi poştale şi va fi conceput şi deschis spre public un tur evreiesc, atât la Sighet cât şi în Ivano Frankivsc: „Marcajele acestui tur vor fi atât în format fizic, cât si unul on-line bazat pe cele mai noi tehnici de cartografiere. De asemenea va fi organizat un festival al culturii iudaice la care vor participa invitaţi din ţară, dar si din străinătate”.
Pentru cei care nu știu, Elie Wiesel este supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fiind născut în 1928 la Sighet, perioadă în care 38,6% dintre locuitorii orașului erau evrei.
FOTO Primaria Sighet/facebook
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2