Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

În anul 2021 “28,2 miliarde lei trebuie să fie minim minimorum bugetul Educației, pentru a continua eu cel puțin”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24. Acesta susține că valoarea o reprezintă execuția bugetară din Educație pe anul 2020 și că sub acest nivel nu va mai rămâne ministru. Dacă Ministerul Educației ar primi în bugetul pe 2021 o alocare de 28,2 miliarde de lei, suma ar fi cu 2,3 miliarde de lei mai mică față de alocarea din 2020 și ar reprezenta doar 2,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an de Comisia Națională de Prognoză.

Întrebat ce procent din PIB a cerut pentru anul 2021, pentru Educație, Cîmpeanu a declarat că “PIB-ul este ceva relativ, o noțiune volatilă” și a oferit “valoarea absolută” – minim 28,2 miliarde lei.

Produsul Intern Brut al României, estimat de Comisia Națională de Prognoză în cea mai recentă publicație oficială, pentru anul 2021 nu este “o noțiune voltilă”, ci o sumă precisă pe care se va construi întreb Bugetul 2021, evident sub rezerva dezvoltării economice și sub influența contextului intern și internațional. Valoarea Produsului Intern Brut estimată pentru anul 2021 este de 1.116,8 miliarde de lei, având o creștere de 4,3% față de anul 2020.

Raportat la acest PIB pe care se construiește Bugetul României pentru anul 2021, suma de 28,276 miliarde lei înseamnă 2,53%.

Dacă ar rămâne la acest procent din PIB, alocarea pentru Educației ar fi mai mică decât cea de anul trecut, când era de 2,7% din PIB. Pentru perioada 1995-2021, conform datelor despre cheltuiala guvernamentală pentru Educație ale Eurostat și Ministerului Finanțelor din România, cea din 2021 ar fi cea mai mică.

Prin Legea Educației, nr 1/2011, Articolul 8 prevede:

“Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Acest articol nu a fost aplicat niciodată, de la aprobarea legii până în prezent, fiind modificat fie prin Legea Bugetului, fie prin diferite Ordonanțe de Urgență. În prezent, de exemplu, prin celebra OUG 114 din 28 decembrie 2018, articolul 50, Guvernul Dăcilă a stabilit că acest articol 8 nu se aplică în perioada 2019-2021, așa că actualul guvern nu trebuie să mai emită un alt act normativ pentru a nu acorda 6% din PIB Educației- “problema” fiind rezolvată de Guvernul PSD.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *