septembrie 17, 2021

SUA si India vor semna acorduri in sfera apararii in valoare de peste 3 miliarde de dolari, anunta Trump

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

India si SUA isi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare in regiunea indo-pacifica si acorduri in domeniul apararii in valoare de mai multe miliarde de dolari, a anuntat luni presedintele american Donald Trump, aflat in vizita in India, transmite dpa, informeaza AGERPRES.

Liderul de la Casa Alba a facut acest anunt in cadrul discursului rostit pe stadionul de cricket din Ahmedabad, in prezenta premierului indian Narendra Modi si a circa 125.000 de spectatori.

“Consider ca Statele Unite ar trebui sa fie partenerul militar nr. 1 al Indiei. (…) Impreuna ne vom apara suveranitatea, securitatea si vom proteja o regiune indo-pacifica libera si deschisa, pentru copiii nostri si pentru generatiile care vin”, a spus presedintele american.

“Sunt bucuros sa anunt ca marti reprezentantii nostri vor semna acorduri privind vanzarea catre fortele armate indiene de elicoptere ultramoderne si alte echipamente in valoare de peste 3 miliarde de dolari”, a adaugat Trump.

Washingtonul considera ca India ar putea contrabalansa cresterea influentei militare si politice a Chinei in Asia. Relatiile militare si strategice dintre SUA si India par sa se situeze in fruntea agendei vizitei lui Trump, de la care se astepta initial sa contribuie la semnarea unui pact comercial major, noteaza dpa. Presedintele american a afirmat in discursul sau ca discutiile privind un acord comercial de amploare sunt inca la inceput si ca Narendra Modi este un negociator dur.

Trump a subliniat totodata in alocutiunea sa, aplaudat de publicul indian, ca administratia sa coopereaza “intr-un mod foarte pozitiv cu Pakistanul la reprimarea organizatiilor teroriste si a militantilor care opereaza la granita pakistaneza” si ca sunt semne ale unui progres important catre stabilitatea in regiune.

India considera Pakistanul responsabil de sustinerea unor militanti care au lansat atacuri sangeroase in India, inclusiv cele de la Mumbai din 2008 soldate cu aproape 200 de morti.

In cadrul convorbirilor dintre cei doi lideri prevazute pentru marti urmeaza sa fie abordata finalizarea unor acorduri in domenii specifice ca drepturile de proprietate intelectuala, facilitarea comertului si securitatea interna.

Compania americana Westinghouse si corporatia indiana NPCIL sunt in etapa finala a tratativelor privind construirea a sase reactoare nucleare in sudul Indiei, rezultatul unui acord nuclear incheiat in 2008, au mentionat diplomati indieni citati de dpa.

Vizita presedintelui american in India survine intr-un context in care Trump incearca sa-si atraga voturi din partea importantei comunitati indiene din SUA – 4 milioane de oameni – la alegerile prezidentiale din noiembrie, mai noteaza dpa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2