Ţări din Uniunea Europeană reiau vaccinarea cu AstraZeneca după anunţul EMA

Ţări din Uniunea Europeană au decis reluarea imunizării populaţiei împotriva coronavirusului cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, ca urmare a anunţului Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile şi a apreciat că serul este “sigur şi eficient”.

Potrivit The Telegraph, Italia, Spania, Letonia, Lituania, Luxemburg, regiunea germană Renania-Palatinat şi Cipru au ridicat suspendarea imunizării cu AstraZeneca, în unele ţări vaccinarea urmând să se reia vineri, precizează news.ro.

De asemenea, premierul francez Jean Castex a anunţat că în Franţa programul de vaccinare cu serul AstraZeneca se va relua vineri după-amiază. “Înalta autoritate pentru sănătate îşi va actualiza recomandarea cu privire la vaccinul AstraZeneca, astfel încât să putem relua imediat, de mâine după-amiază, campania de vaccinare”, a spus Castex, potrivit presei franceze.

Jean Castex a precizat că şi el va fi vaccinat vineri. Şi premierul Sloveniei, Janez Jansa, va fi şi el imunizat cu serul AstraZeneca, momentul urmând să fie transmis de televiziuni.

Se preconizează că şi mai multe ţări vor relua vacciarea cu AstraZeneca, suspendarea imunizării cu acest ser fiind o măsură temporară de precauţie pe durata investigaţiei EMA.

Suedia va lua o decizie săptămâna viitoare.

Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat în urmă cu câteva zile, din precauţie, utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume probleme în coagularea sângelui şi formaea unor cheaguri de sânge (tromboză).

Agenţia Europeană a Medicamentului a stabilit însă că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, precizând totodată, joi, că va studia în continuare legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. EMA a apreciat că vaccinul este ”sigur şi eficient”, însă a adăugat că este esenţial să ”continue să urmărească” potenţiale efecte secundare ale vaccinului. EMA a menţionat că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.

Prin această decizie, EMA s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat joi îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva covid-19.

Comitetul Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS urmează să-şi anunţe vineri, probabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu