ȚEPE LUATE PE INTERNET – Au comandat încălțăminte de sute de lei și au pierdut toți banii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

A cumpăra un produs de pe internet este de multe ori o foarte mare problemă. Au aflat asta mai mulți suceveni care au comandat de pe internet încălțăminte de sute de lei și apoi și-au dat seama că au fost înșelați. Dar prea tarziu, banii ajunseseră deja în buzunarele infractorilor.

Spre exemplu, în 2 august Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către o tânără de 19 ani cu privire la faptul că a comandat de pe un site on-line o pereche de încălțăminte sport, pentru care a achitat, pe loc, prin transfer bancar, suma de 800 lei și nu a mai intrat în posesia produsului comandat.

„S-a stabilit că la data de 31.03.2022 tânăra a achiziționat de pe un site, o pereche de încălțăminte sport și a achitat suma de 800 lei, bani pe care i-a transferat într-un cont indicat. Întrucât nu a intrat în posesia produselor comandate, tânăra a încercat să contacteze reprezentanții site-ului, fiind de fiecare asigurată că, deși comanda întârzie din diverse motive, va intra în scurt timp în posesia produselor, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior reprezentanții site-ului nu au mai putut fi contactați. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliției Municipiului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înșelăciune”, faptă prev. şi ped. de art. 244, alin 1 din Codul penal, urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, arată IPJ Suceava.

Tot în 2 august, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată de către un bărbat de 23 ani cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune după ce a comandat un produs de pe internet: „Cu ocazia audierii părții vătămate a reieșit faptul că în data de 29.07.2022, în timp ce naviga pe o platformă de socializare a observat un anunț promovat de în care erau prezentate mai multe perechi de încălțăminte la prețuri avantajoase. Accesând anunțul a fost redirecționat către o pagină web unde erau expuse spre vânzare și alte perechi de încălțăminte. Tânărul a fost atras de o pereche de încălțăminte sport care avea aplicată o reducere de 400 lei de la prețul inițial de 700 lei, fapt ce l-a determinat să comande produsul”.

„În data de 02.08.2022, când la domiciliul acestuia s-a prezentat un agent de curierat a achitat contravaloarea produsului și a transportului în valoare de 323 lei, iar când a deschis coletul a constatat faptul că în interior se aflau două perechi de încălțăminte sportivă, de o calitate net inferioară și care nu se apropie de valoarea reală a produsului comandat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, faptă prev şi ped. de art. 244, alin. (1) din Codul penal, ce urmează a fi soluţionat procedural de către lucrătorii BIC.

Atenţie la link-uri!
Există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa – zişii cumpărători este un fals, susţin oamenii legii. Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ – este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/. Aşadar, mare atenţie la micile detalii! Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie”, concluzionează polițiștii.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2