TRANZACȚIE – Magazinele Profi au fost vândute. Vezi cui

Magazinele Profi România vor fi cumpărate de compania olandezo-belgiană Ahold Delhaize, companie care deține magazinele Mega Image, tranzacția însumând 1,3 miliarde de euro. Într-un comunicat de presă, se spune că Ahold Delhaize are plăcerea de a anunța că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare.

„Această achiziție oferă o potrivire puternică a formatului și o propunere de clienți complementară pentru marea marcă locală Mega Image a Ahold Delhaize pe piața românească. Profi este liderul retailerilor tradiționali de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară. În cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2023, compania a generat vânzări de 2,5 miliarde de euro. Achiziția va dubla dimensiunea afacerii românești existente a Ahold Delhaize, care operează sub marca Mega Image și are 969 de magazine, preponderent în zonele urbane. Ahold Delhaize va plăti o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori de întreprindere ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro (după IFRS 16).

Combinarea cu Profi va avea ca efect creșterea vânzărilor și a marjei EBIT pentru Ahold Delhaize Europe și creșterea EPS pentru Ahold Delhaize, toate în primul an de la închidere. Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie. Tranzacția se preconizează că se va încheia în 2024, după îndeplinirea condițiilor de închidere obișnuite, inclusiv aprobarea autorităților de reglementare”, se arată în comunicatul de presă.

Frans Muller, directorul executiv al Ahold Delhaize, a declarat că crede cu tărie că Profi are în față o cale de creștere interesantă și „aștept cu nerăbdare să colaborez cu echipa pentru a ne consolida în continuare prezența în Europa Centrală și de Sud”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu