Un nou mod de înșelăciune – „Apreciază postări pentru bani!”. Cum puteți rămâne fără bani în cont

Prima și prima regulă de care trebuie să țineți cont este că nu puteți fi câștigători la un concurs la care nu aâi participat. Asta trebuie să înțeleagă foarte mulți maramureșeni, care își pierd banii dintr-o prostie. Noi și noi metode de înșelăciune apar în ultima perioadă. Poliția Română atrage atenția cu privire la un nou mod de înșelăciune propagat prin intermediul aplicațiilor mobile de relaționare „Apreciază postări pentru bani!”.

„Poliția Română a descoperit o tendință alarmantă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online. Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le acestă activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime. În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate”, arată Poliția Română.

Maramureșenii trebuie să știe că acest mod de operare se bazează pe mai mulți factori, respectiv „autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor, autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile. Prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni”.

„Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort. La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru prevenirea lor, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, trebuie să aibă în vedere mai multe măsuri de contracarare”, adaugă Poliția Română.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu