Vânzarea bonurilor de carburant va fi contravenție. Ce pregătesc autoritățile

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care face referire la persoanele cu grad de handicap. Inițiatorii spun că „prin proiectul de hotărâre se propun modificări și completări ale Hotărârii de Guvern nr. 1017/2018 și ale Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, respectiv în vederea descurajării intențiilor utilizare sau comercializare de către beneficiari a bonurilor de carburant pe suport hârtie sau a bonurilor valorice pe suport electronic propunem stabilirea drept contravenții a următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni”.

Și anume ”utilizarea de către beneficiari a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic, în alt scop decât cel prevăzut de prezenta hotărâre de guvern, solicitarea de către beneficiari şi/sau furnizarea de numerar în schimbul bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic sau pentru fracțiuni din acestea, comercializarea de către beneficiarii bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic, contra unui preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta hotărâre de guvern. Faptele ce constituie contravenții și sancțiunile apliacte acestora sunt propuse prin analogie cu cele prevăzute de alte acte normative care reglementează alte tipuri de bonuri de valoare, (exemplu: prevederile art. 28 din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare). De asemenea, se aprobă modalitatea de decontare a carburantului, de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic în vederea deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului şi faptul că actualizarea sumelor prevăzute la art. 24, alin. (9) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în funcţie de indicele de inflaţie”.

„În acest sens, pentru simplificarea procedurii, se asigură posibilitatea depunerii cererii de opțiune prin mijloace electronice precum și persoanele care pot depune cererea în numele persoanelor beneficiare, când acestea, din motive obiective, nu pot depune singure această cerere. De asemenea, se stabilește modelul cererii pentru exprimarea opțiunii, cererii pentru decontarea carburantului,  care trebuie să cuprindă și acordul persoanei privind prelucrarea datelor cu caracter personal, documentele necesare precum și modalitatea de
acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic. Prin normele metodologice se stabilește modalitatea de contractare a serviciilor de achiziție a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic, modelul bonului valoric pe suport electronic precum și condițiile de utilizarea ale acestuia.

În vederea simplificării modalității de decontare și pentru aplicarea unitară a acesteia se stabilesc modelele centralizatoarelor de decont și a centralizatoarelor de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic. Totodată, se stabilește depunerea lunară a cererilor de decontare și faptul că decontarea cheltuielilor de transport generate de aplicarea prezentelor norme metodologice se face în limita creditelor bugetare aprobate.Totodată, a fost stabilită sursa de finanțare a cheltuielilor pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, din bugetul DGASPC, prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, până la sfârșitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri”, arată inițiatorii proiectului de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu