Viceprimarul Pap Zsolt: „Trebuie să terminăm proiectele începute și apoi să vedem ce bani ne-au mai rămas”

Am discutat cu viceprimarul UDMR al Băii Mari, Pap Zsolt Istvan, despre proiectele anului 2024 pentru municipiul reședință de județ. Acesta a spus din start că este absolut obligatorie prioritizarea proiectelor pentru acest an. Însă înainte de orice trebuie să reduci din datoriile avute către diverși agenți economici, care nu sunt deloc mici.

„Când începi anul trebuie să vezi cum stai din punct de vedere financiar. Trebuie să ne ocupăm de datorii, înainte de orice, fiind obligați și prin lege să facem acest lucru. Acum lucrăm pe buget și să vedem ce bani ne mai rămân. Prioritare sunt proiectele care sunt deja în desfășurare, avem proiecte care se apropie de finalizare. Ca exemple, Spitalul TBC, câteva lucrări pe blocurile de locuințe. Avem proiectele pe care ni le dorim să le facem, PNRR-urile, acum suntem la stadiul în care va trebuie să închidem cu proiectele tehnice, să începem licitațiile, cunoaștem cam care ar fi costurile aferente, iar partea de co-finanțare trebuie să o acoperim. Mai avem linia de finanțare pe POR, acolo cea mai mare sumă este legată de bulevarde, trei loturi în total. Co-finanțarea la Bulevardul de Vest este una foarte mare, undeva la 200 de milioane de lei, enorm de mult, dar pe celelalte două loturi participarea noastră este mult mai mică procentual, undeva la 5%.

Trebuie să prioritizăm. Toată lumea vorbește de Bulevardul de Vest, dar eu vă întreb dacă Baia Mare are în 2024 200 de milioane de lei aport propriu pentru a face un bulevard în mijlocul unui câmp?. Bulevardul de Vest este desenat între Dedeman și Selgros, leagă acel sens giratoriu și iese undeva la reprezentanța Renault. Este de utilitate, fără doar și poate, însă acolo avem zona Pirita. La Pirita avem niște PUZ-uri, dar Pirita e proprietate privată, nu e a municipiului. Noi trebuie să facem acolo infrastructura necesară ca să vină privații și să dezvolte zona. Ar fi o sinucidere financiară să mă îndatorez eu, acum, cu 200 milioane de lei, contribuție proprie. Este așa de scump pentru că acolo avem cale ferată. Ori să trecem peste, ori pe sub. Să trecem peste calea ferată e scump, că trebuie îngropate liniile aeriene de înaltă tensiune, iar pe sub costă mai puțin, undeva la 160 milioane de lei subtraversarea, trebuie să facem un tunel de peste 100 m.

Noi ce trebuie să facem e să terminăm proiectele care sunt în desfășurare, trebuie să mă asigur că am banii pentru proiectele pe care mi le-am asumat prin PNRR- pistele de biciclete pe mal stâng Săsar, un proiect destul de avansat, avem un alt proiect unde vom înlocui tot ce înseamnă mobilier în 44 de instituții de învățământ plus partea de IT și calculatoare și multe alte proiecte. Avem apoi tot aici achiziția de autobuze și troleibuze, peste 10 instituții de învățământ vor fi incluse în reabilitare pentru eficiență energetică, 2 loturi de blocuri… Pe POR sunt cele 3 loturi de bulevarde, cele două proiecte pe spații verzi, respectiv Piața Revoluției, Universității și Gării. Ce e important de spus e că la toate proiectele suntem în urmă. Sunt unele la care am depășit deadline-urile. Nu comentez de ce…

Da, eu pot să spun că vreau să reabilitez Hotelul Minerul. Asta e o tâmpenie, ce să reabilitez când eu sunt co-proprietar acolo, am o situație incertă, nici în 5 ani de zile probabil nu o să o rezolvi. Vreau să reabilitez Casa Minoriților, unde eu, cu statul Român ne judecăm cu Minoriții. Trebuie să privim lucrurile real. Vestea bună este că suntem aproape siguri că vom demara în acest an lucrări la Casa Elisabeta (Casa Iancu de Hunedoara). În rest, mai avem clădirea Școlii Petre Dulfu, mai trebuie să facem acolo lucrări, e monument istoric”, a declarat Pap Zsolt Istvan.

Legat de pungile de sărăcie din municipiu, vicele UDMR este de părere că aici trebuie să ai o viziune pe termen mediu și lung: „Din păcate, aici ar trebui o altă abordare. În primul rând trebuie stopat scurgerea de noi veniți către oraș. Asta se face prin razii și cine nu aparține de Baia Mare trebuie trimiși la domiciliul lor. Apoi, trebuie să le oferi condiții umane de trai. Nu pot să scot oamenii de la Cuprom și să îi pun unde? Eu în martie trebuie să scot oamenii de la Cuprom și să îi pun undeva. S-a primit somație. Trebuie cumva ca acești oameni să primească o locuință. Noi trebuie să avem niște cartiere de containere, să le asigurăm oamenilor un loc unde să facă un duș, copiii să aibă acces la educație, care e foarte importantă. Problemele acestea gen Pirită, Craica trebuie să dispară”.

Dragoș HOJDA

 

 

Distribuie articolul
- Advertisement -
- Advertisement -
2 Comments