ACTUALIZARE DIN BAIA MARE PLEACĂ SCANDALUL – Se cere demiterea viceprimarului Pap Zsolt Istvan (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Viceprimarul Băii Mari, Pap Zsolt-Istvan, este acuzat că a dat jos steagurile Romaniei de la unele tarabe care erau la Castaniada 2022 unde se vindea Kurtoskalacs. La Realitatea Plus, Pap Zsolt Istvan a spus că el așa ceva nu a făcut, „fiind cetățean roman, ales de majoritatea cetățenilor de etnie maghiară din municipiu”.  Vicele UDMR spune că nu a adus în niciun fel atingere simbolurilor Romaniei, așa cum se însinuează.

Și totuși se cere demiterea acestuia din postul de viceprimar al Băii Mari. De altfel, toată această poveste a ajuns să fie dezbătută la posturile naționale de televiziune, nefiind pentru prima dată cand avem astfel de probleme de natură etnică între romani și maghiari. Am cerut un punct de vedere legat de retragerea atribuțiilor avute de către primarul de Baia Mare, însă ni s-a transmis că vom primi răspuns mai tarziu.

ACTUALIZARE ”Situația neplăcută creată cu ocazia Sărbătorii Castanelor de primarul orașului Baia Mare, mă obligă să fac unele precizări, în completarea declarației oficiale dată de UDMR Baia Mare în cursul zilei de vineri (şi pe care o găsiți aici RMDSZ Nagybánya), în contextul în care acesta potențează urmările acțiunilor sale provocatoare, mutând atenția de la cauza reală a situației pe care a generat-o și încercând să mă culpabilizeze pentru cele petrecute.
Pe scurt, ce s-a întâmplat vineri. În urma deplasării mele în zona cu comercianți de la Sărbătoarea Castanelor am constatat că la unele standuri (7-8 la număr din totalul de aproximativ 100) denumirea de “Kürtőskalács” era acoperită cu inscripția „Cozonac”, iar în zona de sub tejghea (!) erau plasate steaguri ale României. Am aflat că acest demers i-a aparținut primarului, care a „ordonat” verbal să se procedeze astfel la toate standurile unde era afișată inscripția “Kürtőskalács” (exclusiv la aceste tarabe). Comercianții mi-au transmis protestul lor față de acest dublu standard, în sensul că doar ei au fost vizați de această dispoziție.
Le-am comunicat că nu există vreo dispoziție scrisă dată de aparatul administrativ al Primăriei sau vreo decizie a Consiliului Local, în acest sens, privind Sărbătoarea Castanelor, care să justifice aceste măsuri. În consecință, le-am comunicat că dacă se simt neîndreptățiți pot să aducă starea standurilor comerciale la forma inițială. Țin să precizez că nu am recurs la niciun act care să fie (nici măcar la nivel de interpretare) îndreptat împotriva vreunui simbol național. Așa cum și până acum am demonstrat de-a lungul activității mele, am respectat întotdeauna simbolurile statului român.
În contextul celor descrise, apreciez ca nepotrivit și lipsit de patriotism modul în care primarul de Baia Mare a ales să îşi arate respectul pentru drapelul României, demersul fiind de asemenea la limita legii și a normelor privind arborarea drapelului. Expunerea steagului României în locuri total nepotrivite, în partea inferioară a standurilor comerciale, arată lipsă de respect față de principalul simbol național al cetățenilor români de orice etnie. Referitor la termenul comercial de “Kürtőskalács”, trebuie să menționez că această denumire este una recunoscută internațional, fiind chiar marcă protejată la nivelul Comunității Europene.
Acoperirea acestei denumiri, pe motiv că nu este în limba română și nu poate fi înțeleasă, este mai mult decât absurdă, în contextul în care alte denumiri comerciale provenite din alte limbi decât româna au fost acceptate la același eveniment. Dau exemplu hot-dog, churros, hamburger, waffe și altele, denumiri față de care edilul nu a avut nici o obiecție. Concluzionez în consecință, că demersul a fost unul provocator, destinat să creeze tensiune în rândul comunității din Baia Mare”, arată Pap.

Dragoș HOJDA

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Ciomu

    Bietul Kake mesteca aiurea in rahat. Incearca, aiurea, sa abata atentia de la procesele pe care le are. A reusit, din nou, sa obtina o amanare la unul.din multele furtisaguri, dar nu stie cand se va reintoarce la Gherla….

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole