ADRESĂ OFICIALĂ – Scandal între greco-catolicii din Săcel și primarul comunei

Scandal între comunitatea greco-catolică din Săcel și actualul primar al comunei, Găvrilă Dologa. Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a luat atitudine vizavi de cele întâmplate la Săcel și venit astăzi, 19 octombrie,  cu anumite precizări și clarificări legate de situația de la Săcel, manifestându-și totodată profunda mâhnire și totalul dezacord legat de această situație.

„În adresa nr. 3517/12.10.2021, primarul comunei Săcel, domnul Gavrilă Dologa amenința un localnic, care a pus la dispoziția comunității greco-catolice un loc de desfășurare a serviciilor religioase, cu chemarea în judecată pentru a recupera o sumă de bani, pe care trebuie să o plătească Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș,  deoarece nu a pus în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a Tribunalului Maramureș.

În anul 2005 Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a încercat, prin proces, să recupereze două proprietăți care i-au aparținut și care au fost confiscate de Statul comunist ateu. Având câștig de cauză asupra acestor bunuri, printr-o sentință definitivă și ireveocabilă dată de Tribunalul Maramureș în anul 2016, în al treilea ciclu procesual, Primăria Săcel urma să pună în posesie Episcopia Greco-Catolică de Maramureș cu aceste două proprietăți. Tergiversând această punere în posesie, din rea voință, domnul Gavrilă Dologa urmează să plătească penalități pentru nepunerea în posesie a acestor proprietăți care, de fapt, revin proprietarului de drept.

Faptul că un om de bună credință a pus la dispoziția comunității greco-catolice din Săcel un spațiu pentru un loc de desfășurare a serviciilor religioase, pentru ca cei care doresc să mărturisească credința creștină în confesiunea greco-catolică, de care părinții și bunicii lor au fost despărțiți în mod abuziv în anul de tristă amintire 1948, nu înseamnă că a încălcat vreo lege în vigoare sau a adus vreun prejudiciu comunității locale, ci mai degrabă ignorarea și nerespectarea legii de către primar aduce prejudiciu comunei Săcel.

Contrar celor afirmate, în aceeași adresă, de către domnul primar Gavrilă Dologa, Parohia Greco-Catolică din Săcel funcționează legal și nu clandestin, așa cum afirmă Domnia Sa, figurând în Statul de Funcții și Personal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, statut aprobat de Secretariatul de Stat pentru Culte. Este îngrijorător faptul că un edil de comună și un reprezentant al tuturor localnicilor recurge la astfel de amenințări care ne duc cu gândul la perioada de tristă amintire, când drepturile religioase și confesionale erau îngrădite de brațul secular al statului ateu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș.

Greco-catolicii maramureșeni spun că în anul 1948, când a fost suprimată Biserica Greco-Catolică din România, „de către cei fără de Dumnezeu„, comunitatea greco-catolică din Săcel număra nu mai puțin de 2018 suflete, avea diferite proprietăți, printre care și biserica de zid din localitate, edificată în anul 1900 și consacrată în anul 1912 de către episcopul greco-catolic de Gherla, Vasile Hossu: „Apreciem reacția diferitelor canale de știri media care s-au autosesizat cu privire la această amenințare și în același timp ne manifestăm îngrijorarea pentru presiunea, hărțuielile și amenințările la care sunt supuși credincioșii noștri pentru simplul fapt că doresc să-și manifeste credința în mod simplu, nevinovat și neamenințător.

Totodată Biserica Greco-Catolică își rezervă dreptul de a apela la toate soluțiile legale pentru a-și apăra drepturile, credincioșii și demnitatea de care a dat dovadă dintotdeauna, indiferent de vicisitudinile vremii”.

ACTUALIZARE Primarul comunei Săcel, Găvrilă Dologa, a declarat, pentru ziarmm.ro, că nu a fost vorba despre nicio amenințare făcută nimănui, doar că respectivului cetățean i s-au pus în vedere niște lucruri. Dologa recunoaște că administrația locală a pierdut două terenuri și trebuie să plătească și 550 de milioane de lei vechi Bisericii Greco-Catolice, însă spune că ar mai exista o cale de atac și anume un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dologa spune că în Săcel nu mai există astăzi niciun greco-catolic.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu