Adrian Oros: Nu ar trebui sa se permita intarzieri ale livrarilor de alimente la punctele de frontiera

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirma ca este esentiala mentinerea integritatii pietei unice de catre statele membre, iar verificarile la frontiere trebuie sa nu perturbe in mod inutil libera circulatie a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene in contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

Seful MADR a transmis acest mesaj in cadrul videoconferintei ministrilor agriculturii si pescuitului din Uniunea Europeana, care a avut loc miercuri, pentru a discuta despre implicatiile pandemiei de COVID-19 in sectorul agricol si al pescuitului, informeaza, joi, ministerul de resort intr-un comunicat remis AGERPRES.

„In Romania, odata cu declararea starii de urgenta, ca urmare a pandemiei COVID-19, din data de 16 martie a.c., au fost adoptate o serie de masuri care afecteaza toate sectoarele economiei, inclusiv sectorul agroalimentar. In scrisoarea transmisa Presedintiei si Comisiei, am prezentat principalele probleme, iar propunerile din documentul Presedintiei corespund, in linii generale, solicitarilor Romaniei. In acest sens, as dori sa mentionez o serie de aspecte, extrem de importante pentru noi. In primul rand, consideram esentiala coordonarea de catre Comisie a mentinerii integritatii pietei unice de catre statele membre prin asigurarea faptului ca verificarile la frontiere nu perturba in mod inutil libera circulatie a marfurilor pe teritoriul UE. Nu ar trebui sa se permita, in niciun caz, intarzieri ale livrarilor de alimente la punctele de frontiera”, a sustinut ministrul Agriculturii, in interventia sa.

De asemenea, Oros a subliniat ca, avand in vedere toate problemele pe care le intampina sectorul agricol, este important ca normele actuale ale Politicii Agricole Comune sa fie adaptate cat mai repede posibil, pentru a permite statelor membre sa aiba flexibilitate suficienta in a-si sustine fermierii si alte categorii de beneficiari.

Pornind de la propunerile Presedintiei, ministrul a detaliat importanta reducerii controalelor si extinderii zonelor in care se aplica controlul satelitar, precum si devansarea termenelor de plata a avansurilor, concomitent cu cresterea procentului acordat in ceea priveste platile directe.

Referitor la masurile de dezvoltare rurala, Romania considera ca Regulamentul nr. 1305/2013 ar trebui sa permita statelor membre mai multa flexibilitate in adaptarea programelor, Presedintia avand propuneri similare celor identificate de Romania.

In acest sens, Regulamentul nr. 1305/2013 ar trebui modificat in sensul introducerii de noi forme de sprijin, mai bine adaptate nevoilor urgente actuale ale fermierilor, cum ar fi: acordarea de sprijin sub forma de suma forfetara pentru fermierii cei mai afectati din punct de vedere economic (clasa de mijloc – IMM-uri); finantarea capitalului de lucru prin instrumente financiare, neconditionat de sprijinul pentru investitii; adaptarea instrumentului de stabilizare a veniturilor; modificarea conditiilor de aplicare privind achizitia de animale pentru refacerea potentialului de productie agricola, coroborat cu aplicarea unor derogari privind restrictiile prevazute de directivele europene, astfel incat sa se asigure securitatea alimentara la nivelul statelor membre (ex: relaxarea conditiilor aferente Directivei nr. 60/2002 avand in vedere ca sectorul suine este puternic afectat de pesta porcina africana).

Referitor la masurile de piata, Romania considera necesara activarea unor masurilor exceptionale, respectiv aplicarea intregii game de masuri de sustinere a pietei prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, precizeaza MADR.

Romania a propus, de asemenea, introducerea in Regulamentul 1308/2013 a regimului de plata unica si sprijinul pentru viticultori, astfel cum a fost aplicat in perioada anterioara de programare. Totodata, se considera necesara prelungirea cu un an a termenului pentru toate masurile de piata din Programul vitivinicol.

Potrivit MADR, in privinta sectorului pescuit, Romania sustine propunerile formulate de Comisia Europeana, mentionand in special urmatoarele aspecte legate de Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime: introducerea unei flexibilitati bugetare temporare, permiterea compensatiei pentru incetarea temporara a pescuitului, fara restrictiile actuale, a compensatiei pentru a acoperi pierderile economice in acvacultura si a capitalului de lucru, permiterea utilizarii bugetului aferent anului 2021 pentru finantarea masurilor speciale prevazute de Regulamentul 508/2014.

La finalul interventiei sale, Adrian Oros a sustinut ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania va coopera cu Presedintia Consiliului UE, Comisia Europeana si celelalte state membre in scopul identificarii, in regim de urgenta, a masurilor necesare sprijinirii sectorului agricol si industriei alimentare.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu