AEP: 18.976.146 de cetăţeni cu drept de vot înregistraţi în Registrul electoral

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 aprilie este de 18.976.146, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), informează AGERPRES.

AEP arată că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este mai mare cu 3.023 faţă de ultima informare din martie, ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

AEP precizează că, în perioada 1-30 aprilie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 22.438 de persoane – ca urmare a decesului şi 101 persoane – ca urmare a faptului că le-a fost interzis să-şi exercite dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

De asemenea, un număr de 152 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 17.511, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Ca urmare a importului de date de la DEPABD, au apărut 7.899 de alegători noi, care au împlinit vârsta de 18 ani înainte de 1 aprilie.

AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.262.185 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 713.961 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu