AFACERE DE FAMILIE – Mâncăruri ciobănești tradiționale pe traseul către Cascada Cailor din Borșa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cascada Cailor este cel mai vizitat obiectiv turistic din zona Borșa, în special pe perioada verii. Cei care ajung sus cu telescaunul au acum ocazia să savureze o plăcintă cu brânză sau dulceață de casă, respectiv să se bucure de mâncăruri ciobănbești tradiționale. Familia Danci are o stână tradițională, iar numărul turiștilor care ajung să guste dintr-un caș proaspăt sau dintr-un balmoș făcut așa cum trebuie crește de la un an la altul.

Chiar dacă la început au fost ceva mai reticenți, nefiind foarte siguri că o stână tradițională va avea succes, iată că acum turiștii care ajung în zonă cumpără produse tradiționale și le duc acasă. Și sunt din ce în ce mai mulți. Povestea acestei stâne tradiționale ne-a spus-o Anca Danci, economistă de meserie.

„Ideea a fost a soțului meu, el este mai pasionat de tot ceea ce înseamnă munca cu animalele. Eu sunt economistă, lucrez la o bancă și îl ajut. Sunt pe maternitate acum și am zis că, dacă tot pot, să încercăm să facem partea asta cu stâna tradițională. Am început cu o terasă, ne-am extins puțin câte puțin, ne dorim să păstrăm rețetele acestea tradiționale pentru brânzeturi. Soțul meu face brânza și acum lumea vine și cumpără. Impactul a fost mai mare decât ne așteptam, abia am făcut față. Le oferim mix de brânzeturi, balmoș, mâncarea stânii, am dori să fie mâncarea de bază aici la noi, făina de mălai fiartă în smântână, se adaugă cașul și se servește ca atare. Avem grătarul pentru cei care preferă mititeii sau altceva. Nu ne-am așteptat să avem atâția turiști, dar lumea apreciază munca noastră și asta nu poate decât să ne bucure. Ne dorim să dezvoltăm și mai mult partea aceasta pe viitor, acum lucrăm la o cabană, o să avem și cazare. Lumea vine la Cascada Cailor, Lacul Știol și au ocazia să vadă și cum se lucrează la o stână. Cașul este cel mai căutat, ține cel mai mult, dar avem și urdă și alte brânzeturi. Recenziile pe care le avem sunt foarte bune, avem pagini de Facebook și Instagram, să ne spună ce nu a fost bine și să remediem, dar am avut numai aprecieri bune”, ne-a spus Anca Danci.

 

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. popescu

    si pentru ca produsele traditionale sunt pentru turisti….la fel si preturile sunt pentru turisti…
    acu 2 ani merg si intreb : la ce pret aveti 1 kg de urda….??? imi spune: 30 de lei…pai cum asa??? in piata la baia mare ii 20 de lei si aici in varful muntelui ii 30 de lei??? imi spune ca cel din piata ii facut cu aracet!!!!!????? si ca nu-i autentic….pe bune????
    au trecut 2 ani….anul asta cand am trecut pe acolo, i-am tot acolit… cine stie ce preturi o mai fi avand…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2