Afganistan: Talibanii propun Statelor Unite un armistitiu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Talibanii au transmis Statelor Unite o propunere de incetare a focului pe termen scurt, dupa mai bine de 18 ani de conflict armat, transmite joi AFP, pe baza a doua surse din randul insurgentilor islamisti din Afganistan, informeaza AGERPRES.

De cateva saptamani, americanii au insistat asupra unei atenuari a violentelor, ca o conditie preliminara pentru orice progres semnificativ al negocierilor cu talibanii in vederea stabilirii unui calendar al retragerii fortelor SUA si pentru inceperea unui dialog inter-afgan, reaminteste agentia.

“Talibanii sunt gata de un armistitiu temporar, de sapte pana la zece zile”, cu SUA si cu guvernul afgan, a declarat AFP o sursa din Pakistan. Un alt taliban, tot de pe teritoriul tarii vecine cu Afganistanul, a precizat ca oferta a fost finalizata si transmisa americanilor, apreciind ca se va deschide astfel calea catre un acord.

Talibanii nu au anuntat public propunerea, iar Washingtonul nu a confirmat primirea.

SUA si talibanii, in conflict de la sfarsitul lui 2001, erau pe punctul de a anunta un acord in septembrie anul trecut, dar presedintele american Donald Trump a declarat pe neasteptate ca procesul este “mort”, din cauza violentei insurgentilor. Tratativele s-au reluat in decembrie, in Qatar, insa au fost suspendate din nou dupa un atac asupra bazei militare de la Bagram, revendicat de rebeli. Ulterior, Statele Unite au cerut reducerea intensitatii conflictului inaintea oricaror alte negocieri serioase.

Cu cateva ore inainte de declaratiile surselor AFP, ministrul pakistanez de externe Shah Mehmood Qureshi daduse asigurari ca talibanii sunt dispusi sa dea curs cererii americane.

Pakistanul este una din cele trei tari care a recunoscut regimul taliban din Afganistan intre 1996 si 2001, inainte de rasturnarea de la putere a jihadistilor prin interventia coalitiei internationale conduse de SUA dupa atentatele din 11 septembrie. Pakistanezii mentin o relatie privilegiata cu talibanii, desi guvernul de la Islamabad este aliat cu Washingtonul in combaterea terorismului. Statele Unite au acuzat de multe ori Pakistanul de duplicitate, in special din cauza adapostirii talibanilor, care lanseaza atacuri peste frontiera, in tara lor de origine; partea pakistaneza a respins intotdeauna acuzatiile.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2